A világjárvány ellenére is tovább emelkedett a globális szén-dioxid szint
A világjárvány ellenére is tovább emelkedett a globális szén-dioxid szint

A légkör szén-dioxid idén májusban mért szintje elérte a 419 ppm-et, ami veszélyes mérföldkőnek számít, hiszen 50%-kal magasabb, mint az ipari korszak kezdetén, és az átlagos növekedési ütem is gyorsabb, mint valaha.

Ez eddig a legmagasabb érték, amelyet a Hawaii-szigeteken található Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory (Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory, Hawaii) az elmúlt 63 év adatfelvételei során mért. Pedig azt feltételezték, hogy mivel a tavalyi globális járvány idején a légi közlekedés és az ipar lelassult, az visszavetheti a légköri szén-dioxid növekedési ütemét is. A várakozásokkal ellentétben a 10 éves átlagos növekedési ütem is rekordot döntött, most már évi 2,4 ppm-re emelkedett.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint az ok összetett. A globális kibocsátás ugyan 2020-ban 6,4%-kal csökkent, de a szezonális és természetes változékonyságot figyelembe véve a szerényebb csökkenés nincs nagy hatással a szén-dioxid-kibocsátás globális összességére. A kibocsátás csökkenése mellett pedig, a fákat kiégető erdőtüzek szén-dioxidot szabadítottak fel hasonló mértékben, mint a világjárvány világgazdaságra gyakorolt lassuló hatása miatt a kibocsátás szerény csökkenése.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának jelentése szerint a párizsi klímaegyezményben kitűzött célok – azaz a hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása – eléréséhez az országoknak a következő évtizedben évente 7,6%-kal kell csökkenteniük globális kibocsátásukat.

A Csendes-óceán közepén, egy vulkánon található Mauna Loa laboratóriumban két egymást kiegészítő megfigyelést kombináltak a szén-dioxid értékének megállapítására. A globális szén-dioxid kibocsátás éves összehasonlítása során hagyományosan a májusra összpontosítanak, mint az év legmagasabb szén-dioxid-szintű hónapjára, mivel ez az időpont azelőtt következik be, hogy az északi féltekén a növények és a fák a nyári növekedési időszak alatt elkezdik felszívni a szén-dioxidot. Ősszel és télen aztán a növények és a talajok visszaadják a szén-dioxidot a légkörbe.

(Guardian)

(fotó: pexels – Marek Piwnicki)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon