Jelentősen csökkenthető lenne a felmelegedés tempója, ha visszafognánk a metánkibocsátást
Jelentősen csökkenthető lenne a felmelegedés tempója, ha visszafognánk a metánkibocsátást

Egy friss ENSZ jelentés szerint, ha 2030-ig sikerülne 45%-al visszafogni a metánkibocsátást, azzal 2040-ig 0,3 fokot lehetne faragni a felmelegedés mértékéből.

A metán, mely például a földgáz egyik fő összetevője, az élő szervezetek bomlásakor keletkező gáz, melynek üvegházhatása 80-szor nagyobb, mint a szén-dioxidé. Ezzel együtt légköri ideje jelentősen kisebb mégis az éghajlatváltozás nagyjából 20%-ért felelős jelenleg.

Éppen ezért jelentős mértékben kellene csökkenteni a kibocsátását a következő időszakban ahhoz, hogy a párizsi klímacélok megvalósíthatóak lehessenek. Az ENSZ friss, Global Methane Assessment című jelentése szerint ez már a létező technológiák alkalmazásával is gyorsan és alacsony költségekkel megvalósítható lehet.

Jelenleg a metánkibocsátás fő emberi forrása a mezőgazdaság (40%) fosszilis üzemanyagok ipara (34%) és a hulladékszektor (20%). A jelentés szerint a legalacsonyabb költséggel és a legegyszerűbben a fosszilisek esetében csökkenthető a metánkibocsátás, melyhez elsősorban a kitermelés és a szállítás során keletkező szivárgást kell megszüntetni.

Számos más kibocsátástcsökkentési megoldás mellett legalább ennyire fontos lehet, hogy az étkezési szokásainkat is némileg átformáljuk. A kevesebb húst (főleg marhát) és tejterméket tartalmazó étrend alacsonyabb metánkibocsátáshoz vezet.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(telex)

search icon