2050-re teljesen háttérbe szorulhatnak a fosszilis energiahordozók

2050-re teljesen háttérbe szorulhatnak a fosszilis energiahordozók
2050-re teljesen háttérbe szorulhatnak a fosszilis energiahordozók

A megújuló energiaforrások árának csökkenésével egyre inkább háttérbe szorulnak majd a fosszilisek, a világ áramtermelésében már a 2030-as évek közepére teljesen eltűnhetnek. Eközben már a mai technológiákkal is 100-szor annyi energiát tudnánk előállítani a megújulókkal, mint amennyire szükségünk van.

A Carbon Tracker új jelentése szerint a globális energiafogyasztás 2019-ben 65 Petawattóra (PWh) volt. Ehhez képest már a mai technológiákkal is 5800 PWh-t lehetne előállítani. Ez az energiamennyiség nagyjából megegyezik az összes ismert fosszilis tartalékunk elégetéséből nyerhető energiával.

Új korszakba lépünk, melyet az ipari forradalomhoz lehetne hasonlítani. Az egyre olcsóbb tiszta energia milliók számára válik elérhetővé azokban a szegény országokban is, ahol eddig nem volt hozzáférhető. Ezzel együtt a geopolitika átalakul, mert a nemzetek nem függnek majd többé a drága szén-, olaj- és gázimporttól.

–mondta Kingsmill Bond, a jelentés vezető szerzője

Az egyre olcsóbb megújulók mellett minden abba az irányba mutat, hogy a nem túl távoli jövőben átvehetik a fosszilisek helyét. A napenergia például az elmúlt 10 évben átlagosan 39%-al növekedett évente, kétévente pedig csaknem megduplázódtak a kapacitások. Ez bármely korábbi energiatermelő technológiánál gyorsabb növekedést jelent.

A The Skys the Limit című jelentés szerint a változás legfontosabb akadálya jelenleg a politika, melyet a fosszilis lobbi támogat, azonban a változás elkerülhetetlen, hiszen a szervezet szerint a világon termelt napenergiának ma már 60%-a, a szélenergiának pedig 15%-a gazdaságosabb, mint a fosszilisek használata, ráadásul a technológia árának csökkenésével ezek a számok még tovább emelkednek majd.

Nem mellesleg a megújulók mellett szól az is, hogy az éghajlatváltozás mérséklése miatt mindenhol elkezdtek törekedni a kibocsátás csökkentésére, amely részben a megújulók használatával érhető el.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon