Rekord csökkenést hozott 2020 a szén-dioxid emisszióban
Rekord csökkenést hozott 2020 a szén-dioxid emisszióban

Azt eddig is tudni lehetett, hogy idén a vírushelyzet miatt alacsonyabb lesz az érték, de a csökkenés pontos mértékét eddig nem lehetett tudni. A Global Carbon Project pénteki éves értékelése szerint 7%-al esett vissza az idei szén-dioxid kibocsátás.

Ez nagyjából 2,4 milliárd tonnának felel meg, ami jóval több mint korábban bármikor, számolt be róla a Deutsche Welle. Az eddigi rekord a második világháború végi csökkenés, akkor 0,9 milliárd tonna, illetve a 2009-ben kibontakozó gazdasági világválság éve, amikor 0,5 milliárd tonna volt a visszaesés.

Éves szinten 10%-ot esett a közúti szállításból eredő emisszió, míg ugyanez a mutató 40% a légiközlekedés vonatkozásában. A legjelentősebben viszont az összes kibocsátás 22%-ért felelős ipari tevékenységből adódó kibocsátás csökkent, mely 30%-kal kevesebb szén-dioxidot engedett idén a légkörbe.

A 2015-ös párizsi klímamegállapodás céljainak eléréséhez, melynek ma van az ötödik évfordulója, tartósan évi 1-2 milliárd tonna csökkenésre lenne szükség. A megállapodás óta viszont az emisszió minden évben nőtt.

Azt már lehetett tudni, hogy óvatosan kell kezelni a koronavírus miatti lezárások következtében visszaesett üvegházhatású gáz kibocsátást, hiszen a válsághelyzet elmúltával valószínűleg a szennyezés mértéke is újra megnőhet, ám azt még korai lenne megmondani, hogy ez a folyamat milyen gyorsasággal megy majd végbe.

Nagyon sok fog azon múlni, hogy a járvány után az országok miképp indítják újra gazdaságaikat.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon