Miért választják még mindig sokan a gázkazánt?

Miért választják még mindig sokan a gázkazánt?
Miért választják még mindig sokan a gázkazánt?

Az átlagfogyasztás feletti rezsiemelést követően az elmúlt hónapokban a családi és társasházi kereslet is megcsappant a gázkazánok iránt. Sokan azonban még mindig kondenzációs kazánt építenek be arra számítva, hogy fogyasztásuk a kedvezményes árat biztosító sávban marad.

Napjainkra a fűtési megoldások területén is nyilvánvalóvá vált, hogy az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások növekvő arányú használata elkerülhetetlen akkor is, ha jelenleg az energiaválság miatt az ellátásbiztonság háttérbe szorította a környezet- és klímavédelmi szempontot. Bár hosszú távon már minden a földgázról való leválás mellett szól, ez lassú folyamat lesz, és az energiahordozó vélhetően még sokáig velünk lesz. A technológiaváltás gyorsaságát a földgáz- és egyéb energiahordozó-árak, valamint az esetleges támogatások fogják meghatározni. Jelenleg sokan anyagi okok miatt nem tudnak technológiát váltani.

Nem hangsúlyozzuk, de ha az egész világ legalább a széntüzelést kiváltaná földgázra, már teljesülne 1,5 fokos klímacél.

A „zöld” szempont egyelőre másodlagos az erősen árérzékeny magyar háztartások számára. Itthon sokan azért választják továbbra is a gázkazánt, mert viszonylag alacsony a beruházási költsége például a hőszivattyús rendszerrel összehasonlítva. Ezt támasztja alá az is, hogy amikor pár évvel ezelőtt ingyenessé vált a földgáz bekötése, a lakosság tömegesen állt át vegyes tüzelésről és egyéb módszerekről gázfűtésre. A rezsicsökkentés mérséklése ugyan fordulatot hozott, és az új bekötések száma alaposan megcsappant az elmúlt hónapokban, sokan azonban még mindig kondenzációs kazánt építenek be arra számítva, hogy fogyasztásuk a kedvezményes árat biztosító sávban marad – mondja Szűcs Gábor energetikai szakértő.

Mennyibe kerül?

Új családi ház építésekor ma már gyakorlatilag csak egyfajta gázfűtési rendszer jöhet szóba, mégpedig a kondenzációs gázkazán. Más típusú gázkazán ma már nem is telepíthető. A kondenzációs gázkazán és az égéstermék-kivezető telepítéséhez könnyű megfelelő termékeket és gyakorlott szakembereket találni, akiknek rutinfeladat a beszerelés, emellett sűrű szervizhálózat áll rendelkezésre. A technológia elterjedtségét az is magyarázza, hogy a kompakt méretű berendezés a fűtést és a melegvíz-ellátást is képes biztosítani. Lényegében zajmentesen állítja elő a szükséges energiamennyiséget, és jelenleg jól meg van oldva az energiahordozóval való ellátása is.

Új építésű családi ház esetén a kazán beépítésének időigénye pár nap, amihez szükség van a néhány hét alatt beszerezhető gázengedélytervre is. A gázvezetékből, kazánból és égéselvezetőből álló szett beépítése egy új építésű családi házban átlagosan nagyságrendileg 1-1,2 millió forint.

A kondenzációs gázkazán beszerelése gyors, és ez a legolcsóbb, 1-1,2 millió forintra tehető.

Használt családi házak esetében megnyújthatja a kivitelezési időt, ha a korábbi fűtési rendszer hőtermelő berendezését el kell bontani, vagy igény szerint össze kell hangolni az új rendszerrel. A végösszeg itt is hasonló nagyságrendű lehet, mert bár a bontás plusz költséggel járhat, a másik oldalon a gázvezeték és a mérőhely megléte mérsékli az árat. Budapesten ugyanakkor a magasabb kivitelezői rezsi-, illetve óradíjak miatt a végösszeg néhány százezer forinttal több lehet, így az országos átlag összességében 1 és 1,5 millió forint között alakul.

A kondenzációs gázkazánhoz tartozó hőleadó rendszer kiépítésének idő- és költségigénye egy körülbelül 100 négyzetméteres családi és társasházi lakás esetében 5–10 munkanap, illetve 1–2 millió forint a hőleadó típusától és minőségétől függően. A rendszer éves kötelező karbantartásának ára nagyságrendileg 20–30 ezer forint kazánonként.

A kondenzációs kazán anyagi és bizonyos kényelmi szempontokból problémamentesebb, mint például a drágább, de környezetbarátabb és alacsonyabb fenntartási költségű levegő-víz hőszivattyús rendszer – fogalmaz a szakértő.

Utóbbiak kültéri elhelyezése mellett beltéri egység, puffertartály telepítése is szükséges. A kültéri egység működése bizonyos mértékű zajjal jár. Gondoskodni kell a kondenzvíz elvezetéséről. Nulla fok körüli külső hőmérsékleten az üzemi körülmények már problémásak lehetnek.

A kondenzációs gázkazánok várható átlagos élettartama 15 év. Meghibásodások leggyakrabban az elektronikai vezérlésben lépnek fel, de jellemző probléma a hőcserélő eltömődése, szivárgása is. Ennek költsége nagyjából 5 és 200 ezer forint között szóródhat. Ha azonban a jelentősebb javítást igénylő hiba egy megközelítőleg tízéves berendezésnél lép fel, már megérheti lecserélni a teljes készüléket, tekintettel az egyre szigorodó európai uniós energiahatékonysági követelményekre. Ezzel összefüggésben a kazánok is egyre korszerűbbek. Például ma már elérhetőek olyan kondenzációs gázkazánok is, amelyek részben hidrogén fogadására és égetésére is alkalmasak.

Nem elég a közel nulla energiaigény a követelmény teljesítéséhez

A gázkazánok más fűtési rendszerekkel, például hőszivattyúval vagy villanykazánnal való együttműködésre is képesek lehetnek. Ez jellemzően azoknál a régebbi építésű épületeknél fordul elő, ahol a hőigény és a meglévő hőleadók hőmérsékletszintjei nem teszik lehetővé, hogy önállóan, hőszivattyúval is kifűthetők legyenek. Az új építésű családi házak jelentős hányadában azonban már csak hőszivattyú üzemel – mondja Szűcs Gábor.

Az új épületeket egyébként már jellemzően úgy tervezik, hogy a 2024. június 30-án életbe lépő közel nulla energiaigényű követelménynek is megfeleljenek. Önmagában a kondenzációs gázkazán nem tud megfelelni ennek az elvárásnak. Más olyan megújuló elemeket is telepíteni kell, mint például a háztartási napelemes rendszer.

Ennek kapcsán említhető a viszonylag új, részben földgázt használó gázabszorpciós hőszivattyú-technológia, amely a hőszivattyús körfolyamat működtetéséhez villamos energia helyett földgázt alkalmaz. Optimális külső levegő-hőmérséklet mellett ez 30–50 százaléknyi megújuló energiát tud magához venni. További előnye, hogy magas vízhőmérsékletet képes előállítani, így meglévő radiátoros fűtéshez is illeszthető. Az alacsonyabb gázárak korábbi időszakában ez a több millió forintos beruházással telepíthető technológia is terjedt, ha nem is tömegesen.

A környezet- és klímavédelmi követelmények szigorodásának részeként a lakossági fűtést a jövőben az uniós szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszer (EU ETS) ingatlanszektorban tervezett bevezetése is érintheti, de ennek részletei ma még nem ismertek. Mindenesetre a cél ez esetben is egyértelműen az lenne, hogy az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiák alkalmazása felé tereljék a fogyasztókat, ezzel csökkentve az épület környezeti lábnyomát.

A társasházaknál is visszaesett a földgáz népszerűsége

Az energetikai szakértő elmondása szerint az elmúlt fél-, egyéves időszakot megelőzően a társasházi megrendelők elsöprő többsége is alapvetően földgázfűtési rendszer kialakításában gondolkodott. Az átlagfogyasztás feletti tarifaemelés hatására ez az arány mintegy 50 százalékra csökkent, míg a másik 50 százalék már inkább hőszivattyúval tervez. A központi kazánházak esetében egyébként akad példa központi napkollektoros használati melegvíz-rásegítés kiépítésére, és szóba jöhet a gázkazánból és hőszivattyúból álló együttes üzem kiépítése is, így az épület a fűtési idény legalább 70 százalékát hőszivattyús üzemben is teljesítheti. A beruházási költségek és a közös döntési kötelezettség azonban hátráltatja az ilyen megoldások terjedését.

Társasházi téglalakás esetében a kondenzációs gázkazános rendszer kiépítésének fő nehézségét az égéstermék szabályos elvezetése jelenti. Ezeknek a lakásoknak csak a töredéke látható el ilyen fűtési rendszerrel. Ezekben a lakásokban jellemzően gázkonvektorral vagy kéményes gáztüzelésű berendezésekkel fűtenek. Utóbbiak új gyűjtőkémény kialakításával képessé tehetők kondenzációs kazán fogadására, míg előbbieknél az új, jobb energiahatékonyságú, akár termosztáttal programozható konvektorok telepítése jelentheti a felújítási irányt. A komfortosabb gázkazánnal szemben új konvektorokra ugyanakkor már meglehetősen gyenge a kereslet.

Az én házam, az én váram?

A panellakások nagy többségének fűtése eleve a döntően földgázra támaszkodó távfűtéssel vagy házközponti rendszerrel van megoldva. A kiépített központi radiátoros fűtési rendszer olyan erős adottság, amelyet érdemes tovább használni. A központiból egyedi rendszerre váltani hatalmas költséggel jár. Energetikai szempontból a központosítás amúgy is mindig hatékonyabb és célszerűbb megoldás.

Érdekes módon Magyarországon – szemben például a nyugat-európai trenddel – arányaiban viszonylag kevés olyan társasház van, ahol házközponti kialakítású fűtési rendszer működik, mivel az itthoni megbízók általános hozzáállása: „az én házam, az én váram”. Pedig ha egy társasház igazán komolyan gondolna egy ilyen felújítást, akkor házközponti kialakítással – amihez persze minden lakó hozzájárulása szükséges – akár egy kondenzációs gázkazán és egy hőszivattyú kombinációjával ki lehetne elégíteni a fűtési és a melegvíz-igényt. Ez energia- és költséghatékonysági szempontból is jóval előnyösebb a domináns egyedi fűtési megoldásoknál – húzza alá Szűcs Gábor energetikai szakértő.

A konvektoros kialakítást házközponti rendszerre átállítva körülbelül 30 százalékos megtakarítás várható azonos üzemeltetés mellett, míg hőszivattyú alkalmazásával 40–50 százalékos csökkenés is elérhető az üzemeltetési költségekben. Bizonyos esetekben még a távhőről házközponti fűtésre való átállás is megérheti a panel- és egyéb társasházak esetében. Ez attól függ, hogy a távfűtés jelenleg milyen üzemben állítja elő a hőenergiát.

search icon