Milyen gyakran kellene mosnunk valójában a ruháinkat?
Milyen gyakran kellene mosnunk valójában a ruháinkat?

A vízpazarlás és a mikroműanyag-szennyezés egyik jelentős forrása ruháink mosása. Ha a mosó- öblítőszer árát is figyelembe vesszük, akkor egyértelművé válik: minél kevesebb mosással a pénztárcánknak és a bolygónak is jót teszünk.

Koszos ruhákban kellene járnom?

Erről szó sincs! Az alsóneműknél nem merül fel a kérdés, hogy milyen gyakorisággal kell mosni őket: minden használat után. De vajon mi a helyzet egy farmerrel, inggel vagy pólóval? Néhány esetben még az alábbi poszt is meglehetősen megengedő, a farmer esetében például azt javasolja, hogy 3-10 viselés után mossuk csak ki.

Ezzel szemben a farmerek esetében sokan azt javasolják, hogy 3-4 hónap után elegendő kimosni, néhányan pedig egyenesen arra esküsznek, hogy farmert soha nem mosunk. Az igazságot nehéz lenne kideríteni, azzal mindenesetre nem lőhetünk nagyon mellé, ha akkor mossuk csak ki nadrágunkat, amikor az láthatóan koszos, esetleg kellemetlen szagú lesz. Utóbbi ellen egyébként a megfelelő tárolással sokat tehetünk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ZeroWasteStore™ (@zerowastestore) által megosztott bejegyzés

Polók 2-3-szor is viselhetők két mosás között. Sok függ persze attól, hogy milyen anyagból vannak. Ha egy jó minőségű merinó pólónk van, akkor ennél jóval ritkábban lehet szükség a tisztításra, a tárolásra azonban minden esetben oda kell figyelni: amikor nem viseljük, kerüljön vállfára és lehetőleg jól szellőző helyre.

search icon