Minden ötödik hüllőfaj a kihalással néz farkasszemet
Minden ötödik hüllőfaj a kihalással néz farkasszemet

A Nature folyóiratban a héten megjelent, több ezer faj átfogó vizsgálatával készített értékelés szerint világszerte minden ötödik hüllőfajt a kihalás veszélye fenyegeti.

A közel 1000 tudós részvételével folytatott kutatás 2005-ben kezdődött és összesen 10 196 hüllőfajt vizsgálat. Ezeknek 21%-át minősítettek veszélyeztetettnek, súlyosan veszélyeztetettnek vagy kihalással fenyegetettnek. Ahogy az AP hírében kiemelik, köztük van Délkelet-Ázsia ikonikus hüllőfaja, a királykobra is.

Egy megszólaltatott ökológus szerint a kutatás azért nagyon jelentős, mert rámutat arra, hogy hol kell a veszélyeztetett fajok megőrzéséért dolgozni. A korábbi hasonló felmérések, melyek emlősöket, madarakat vagy kétéltűeket vizsgáltak komoly segítséget jelentettek nemzeti parkok határainak kijelölésekor, illetve környezetvédelmi források elosztásánál.

A veszélyeztetett csoportba sorolt állatok között van a Galapagos-szigeteki tengeri leguán is, mely a világ egyetlen, a tengeri élethez alkalmazkodott gyíkja. Ahogy írják, a fajnak mintegy 5 millió évébe telt, hogy alkalmazkodjon a tengeri viszonyokhoz. A kutatásban résztvevő egyik biológus szerint a tengeri leguán példája jól mutatja, hogy „mennyi evolúciós történet veszhet el, ha egyetlen faj kihal”.

A hüllők életét leginkább az élőhelyek pusztulása fenyegeti világszerte. A vadászat, az invazív fajok és az éghajlatváltozás szintén veszélyt jelentenek.

–mondta Neil Cox, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió biológiai sokféleséget értékelő részlegének vezetője
search icon