Mit tegyünk, ha belebotlunk egy maciba?
Mit tegyünk, ha belebotlunk egy maciba?

Már a kérdés is megdöbbentőnek hathat Magyarországon, de jó ha tudatosítjuk: a medvék (újra) itt vannak! Így aztán nem árt felkészülni arra, hogy mi a teendő egy váratlan találkozáskor.

A találkozás persze messze nem mindennapi eset, de már nem is csak az Észak-középhegységben, hanem jóval délebbre, a Balaton közelében is találtak medvenyomokat. A Nógrád megyei Bátonyterenye térségében pedig csak az elmúlt hetekben 10 dokumentált észlelés is történt.

Ott még szerencsére nem tartunk, mint Románia, ahol lassan mindennapossá válnak a medvetámadások, de jobb félni mint megijedni. Azt fontos leszögezni már a legelején, hogy a medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt, ha lehet messziről el is kerül minket.

Ha mégis találkoznánk, eszünkbe ne jusson elfutni, mert a medve biztosan gyorsabb lesz mint mi. Ne fordítsunk neki hátat, hanem hátráljunk lassan, de úgy közben kerüljük a szemkontaktust is! Az állatok etetését felejtsük el, ha pedig mégis az élelmünkre fáj a maci foga, akkor a lassú hátrálással együtt engedjük át neki az összes ételünket. Bár a medvebocs nagyon cuki lehet, a vadonban meg se próbáljunk barátkozni vele, mert az anyja biztosan a közelben figyel. Vele semmiképp nem akarunk összeakaszkodni.

Az egyre szaporodó találkozók miatt a WWF az EuroLargeCarnivores LIFE program keretein belül készített egy négy infografikából álló sorozatot, melyből megtudhatjuk, hogy a fentieken túl milyen teendőink vannak a találkozás esetén. Ha az érintett térségekben élünk, vagy gyakran járunk a természetbe kirándulni és túrázni, mindenképp érdemes alaposan áttanulmányozni őket.

Az infografikák ide kattintva tölthetők le!

A medve fontos szerepet tölt be a természetes ökoszisztémákban. Az emberre csak akkor veszélyes, ha váratlan támadástól tart vagy a bocsait félti. Az incidenseket azonban néhány észszerű szabály betartásával elkerülhetjük. Ezeket a szabályokat és jó gyakorlatokat szeretnénk bemutatni a lakosság számára az infografikákkal, amelyek elősegíthetik az emberek és nagyragadozók együttélését.

– mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Index és WWF)

search icon