Mura, Dráva, Duna – élő folyók, élő együttműködés
Mura, Dráva, Duna – élő folyók, élő együttműködés

A két és fél évig tartó lifelineMDD projekt a három folyót érintő problémák feltárását, megismerését, és a régión belüli együttműködések fejlesztését tűzte ki célul. 

A WWF Magyarország sajtóközleményében olvasható, hogy a projekt, képzésekkel, gyerektáborokkal, terepi vizsgálatokkal és tanulmányokkal, régión belüli együttműködések fejlesztését tűzte ki célul. A projektben Magyarországról, Ausztriából, Horvátországból, Szerbiából és Szlovéniából összesen 17 partner dolgozott együtt a területen az ökológiai folytonosság védelme és helyreállítása érdekében. A folyószabályozások és duzzasztások következtében a vízrendszer folytonossága ugyanis jelentősen sérült, és a helyreállítás csak ágazatok közötti és határon átnyúló együttműködések révén lehet hatékony. 

A 66 halfajta között megállapították, hogy a vízerőművek alatt a vízszintingadozások miatt hiányoznak a fiatal egyedek. A fontos vizsgálatok tartalmazták a hordalék tanulmányozását, a medersüllyedés okait, valamint a klímaváltozás hatásait és az ökoszisztémára gyakorolt súlyos következményeit. Mindezek angol nyelven is fellelhetők, a Folyó – helyreállításieszköztár c. tanulmányban. Továbbá, ezt segítette az Élő folyók képzési kézikönyv magyar nyelvű kiadása is.

A fiatal generáció önkéntesei, 4 gyerektáborban készítettek széncinegék, mezei verebek és csuszkák számára alkalmas B-típusú madárodúkat, melyek a gyerekek iskoláiban, lakókörnyezetében és odúhiányos nemzeti parkok területeiben kaptak méltó helyet. 

Ezek a megmozdulások nagyban segítik, mind a jelenlegi, mind a jövő nemzedékének egy jobb, és szervezettebb környezetünket védő, és tudományos alapokon elhelyezkedő szervezet eredményes munkáját, a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátumért 

– mondta Barina Zoltán, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője. 

Védjük környezetünket a jövő generációjának! 

(WWF)  

search icon