Nem állunk túl jól a biogazdálkodásban
Nem állunk túl jól a biogazdálkodásban

Bár az Európai Unió egészében nőtt a biogazdálkodás területe az elmúlt években, annak aránya a legtöbb országban még mindig nagyon alacsony, néhol marginális.

Az Eurostat legfrissebb adatai alapján az Európai Unióban 2012 és 2019 között 46%-kal nőtt a biogazdálkodás területe, azonban még így is csupán az összes mezőgazdasági terület 8,5%-kát tette ki; ez nagyjából 13,8 millió hektárt jelent.

Magyarország sajnos lefelé húzza az átlagot, hiszen nálunk 5,7%-ot ér csak el a biogazdálkodás aránya, bár azt fontos megjegyezni, hogy nálunk is folyamatosan növekszik az organikusan művelt terület, 2014 és 2019 között 125 ezerről 209 ezer hektárra. Közben az arány Szlovákiában (10,3%) és Szlovéniában (10,3%) a hazai duplája, Ausztriában ötszöröse (25,3%).

Hazánk szempontjából egyébként jó hír, hogy uniós viszonylatban is az egyik legalacsonyabb a biotermelésre alkalmas, ám még a minősítést nem megszerzett földek aránya, így valószínűleg a következő években jelentősebb növekedés következhet be, és utolérhetjük szomszédainkat.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint az élen Ausztria, Észtország és Svédország áll, ezek mindegyikében 20% felett volt a biogazdálkodással művelt területek aránya. A lista másik végén Málta áll, ahol mindössze 0,5 százalék a biogazdálkodás részaránya, és hasonlóan alacsony számokat találunk Írország (1,6%), Bulgária (2,3%) és Románia (2,9%) esetében is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(index)

search icon