Nem csak vegánként tudunk hatni a klímaváltozásra
Nem csak vegánként tudunk hatni a klímaváltozásra

A világ valószínűleg nem tudja tartani a globális felmelegedést egy viszonylag biztonságos minimumon, hacsak nem változtatunk azon, hogyan termesztjük, esszük és dobjuk el az ételünket. Egy a napokban a Science magazinban megjelent tanulmány szerint azonban nem kell mindannyiunknak vegánná válni a klímaváltozás csökkentése érdekében, inkább többféle megoldás alkalmazására van szükség.

Ugyanis ha a világ élelmiszer ellátórendszere nem változtat a működésén, az közel 1,5 billió tonna üvegházhatást okozó gázok kibocsátását vonja maga után az elkövetkező 80 évben. Ez a szinte felfoghatatlan mennyiség többek között a szarvasmarha tenyésztésből, a műtrágyából, a rosszul kezelt talajból és az élelmiszer-hulladékból származik és elég ahhoz, hogy a 2015-ös párizsi éghajlat-változási egyezmény során kitűzött melegedési célt meghaladja.

A cikkben a kutatók öt az élelmiszerrendszerre irányuló beavatkozást vizsgáltak, és kiszámolták, hogy ezekkel mennyire hatékonyan küzdhetünk a klímaváltozás ellen. A brit-amerikai kutatócsoport megállapításai a következők:

  1. A növényekben gazdag étrendre való szinte teljes átállás világszerte közel 720 milliárd tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátását akadályozná meg.
  2. Ha szinte mindenki életkora alapján megfelelő mennyiségű ételt fogyasztana világszerte, ami felnőttek esetében kb. 2100 kalória naponta, akkor mintegy 450 milliárd tonnával csökkenne az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.
  3. Ha a mezőgazdaság karbon-hatékonyabb lenne (pl. kevesebb műtrágyát használnának, több vetésforgót alkalmaznának) azzal közel 600 milliárd tonnával kevesebb üvegházhatást okozó gáz keletkezne
  4. Ha a gazdaságok genetika és egyéb módszerekkel növelik a terméshozamukat, az 210 milliárd tonnával csökkenti az üvegházhatást okozó gázokat.
  5. Ha az emberek kevesebb élelmiszert pazarolnak el akár otthon akár az éttermekben, vagy azáltal, hogy eljuttatják a szegényebb országokban élőkhöz, az megszüntetné közel 400 milliárd tonna üvegházhatást okozó gáz kibocsátását.

Ha csak a felét megtennénk a fentieknek, a szén-dioxid kibocsátás közel 940 milliárd tonnával csökkenne. Ez és a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának csökkentése, megakadályozhat egy újabb 0,3-0,7 Celsius fokos a felmelegedést, amely összhangban áll a párizsi megállapodás céljával.

(apnews.com)

search icon