fbpx

A Texasi Egyetem kutatói egy olyan termesztőközeget hoztak létre, mely nagy mértékben képes megkötni a levegő nedvességtartalmát, így még száraz, aszályos időjárás esetén is csak kis mértékű locsolást igényel.

A „légköri öntözőrendszer” nevű találmány tulajdonképpen egy gél, mely remek nedvszívó képességekkel rendelkezik, és képes magában eltárolni a vizet. Amikor a talaj felmelegszik, akkor a gél kiadja magából a nedvességet, és így a növények fel tudják azt használni.

Az anyag saját súlyának 3-4-szeresét képes elraktározni vízből, és úgy számolnak, hogy a normál talajjal keverve, négyzetméterenként kevesebb mint egy kilogrammra lenne szükség ahhoz, hogy a gél megfelelő nedvességet tudjon biztosítani.

A kutatás során végzett egyik kísérlet során négy hétig hasonlítottak össze egy normál, homokos talajt és a géllel kevert változatot. Utóbbi a negyedik hét végén még a kezdő vízmennyiség 40%-át tartalmazta, míg a homokos talaj már az első hét végére elvesztette nedvességtartalmának 80%-át.

A kutatók elképzelései szerint a felfedezésük olyan területeket is alkalmassá tehet a növénytermesztésre, ahol korábban csak nagy költséggel kialakítható öntözőberendezés tette volna ezt lehetővé, illetve olyan területeken ahol az öntözés a vízhiány miatt nem megoldható. Egyelőre persze maga a gél is rendkívül drága, de bíznak benne, hogy idővel csökkenhet a gyártási költség.

Forrás: agrarszektor.hu

search icon