Összefognak a biodiverzitással foglalkozó tudósok

Összefognak a biodiverzitással foglalkozó tudósok
Összefognak a biodiverzitással foglalkozó tudósok

A biológiai sokféleség összetett téma, mivel több millió növény- és állatfaj megtalálható a bolygó bioszférájában. A világ minden tájáról érkező szakértőknek határokon átnyúlóan kell kommunikálniuk egymással, hogy a biológiai sokféleséggel kapcsolatos globális kihívások a figyelem középpontjába kerüljenek. Hogyan oszthatják meg a kutatók az eredményeiket, hogy a kockázatok és a cselekvési lehetőségek közös megértését elősegítsék?

Egy új tanulmány jelentős demográfiai és földrajzi különbségeket tárt fel a szakértők véleménye és becslései között. A Frontiers in Ecology and the Environment című folyóiratban megjelent új felmérés, amelyet Forest Isbell, a Minnesotai Egyetem Biológiai Tudományok Főiskolájának docense vezetett, megkísérli betölteni a megértésben mutatkozó hiányosságok egy részét azáltal, hogy világszerte több ezer biodiverzitás-szakértő nézőpontját összegzi. A felmérésre 3331 válasz érkezett a biológiai sokféleséget 187 országban tanulmányozó tudósoktól, a fajok, élőhelyek és ökoszisztémák minden fontosabb csoportjára kiterjedően.

Az általuk legjobban ismert fajok és ökoszisztémák típusait figyelembe véve a szakértők úgy becsülték, hogy a fajok mintegy 30%-a 1500 óta globálisan veszélyeztetett vagy kihalt. A szakértők azt is elismerték, hogy becsléseik jelentős bizonytalanságot rejtenek magukban, és talán a fajok 16%-át, de akár 50%-át is fenyegetheti veszély vagy kihalás” – mondta Isbell.

Forrás (enn.com)

search icon