Izgalmas ízű, lédús trópusi gyümölcs, amely nemcsak nagyon finom, hanem számos jótékony hatása is van a szervezetünkre. Cikkünkben a papaja felhasználási módjairól és gyógyító hatásairól írtunk.
A papaja (Carica papaya) vagy más néven dinnyefa a keresztesvirágúak rendjébe és a dinnyefafélék családjába tartozó 21 faj egyike. Gyümölcsének neve szintén papaya (papaja), amely spanyol szó, és eredetileg az arawak indián nyelvből származik, egyes régiókban azonban a gyümölcsöt papaw vagy pawpaw néven is emlegetik.
Egy kis papajatörténelem
A papaja Mezo-Amerikából, azaz Közép-Amerika és Dél-Mexikó területeiről származik, ahol az indiánok egyik fontos tápláléka volt, és már több mint 2000 éve is termesztették. Amerika meghódításával fedezték fel más trópusi gyümölcsökkel együtt a papaját is, és így terjedt el a világ többi részén is.
A növény Afrikában és Ázsiában a trópusi és a szubtrópusi éghajlaton szintén megtalálta a számára kedvező feltételeket, olyannyira, hogy 2022-ben India termelte a világ papajakészletének 38 százalékát.
Így néz ki a papajafa
Ránézésre pálmaszerű, szára egyenes, el nem ágazó, magassága 5–10 méter. Levelei csokorban helyezkednek el a törzs tetején, osztottak, és akár 50–70 centiméter átmérőjűek is lehetnek. A papaja kétlaki növény, virágai nemtől függően eltérően néznek ki: a nőivarú virágok egyesével nőnek közvetlenül a törzsből, a bibe körül pedig öt elkorcsosult szirom található. A hím virágok kisebbek, többen vannak, hosszabb szárúak, és látványos, szép szirmok díszítik őket.
A papajafa gyümölcse
A papaja termése bogyótermés, a levelek szárhoz kapcsolódó hajlatában nő, ovális vagy gömbölyded alakú, kifejezetten nagy méretű: fajtától függően 15–45 centiméter hosszú és 10–30 centiméter vastag lehet, súlya pedig a 4,5 kilogrammot is elérheti. A papaja éretlenül zöld színű, érett állapotában pedig sárga vagy narancssárga lesz.
A gyümölcs húsa sötétsárga, narancssárga vagy lazacpiros, valamint számos apró, fekete mag is található benne. Illata a barackéhoz hasonlít, íze a sárgadinnye és a málna keverékére hajaz. Magjai szintén ehetők, ízük borsos, a zsázsáéra emlékeztet.
A papaja típusai
A papajának alapvetően két típusa létezik: a hawaii és a mexikói. A hawaii papaja (Solo) a legelterjedtebb a boltok polcain. Ez a gyümölcs körte alakú, súlya körülbelül 1 kilogramm. Két típusa van, a Kapoho és a Sunrise. Szedéskor mindkettőnek közepesen zöld a héja, aztán sárgára vagy sárgás narancssárgára érik. Belül a Kapoho húsa aranysárga, míg a Sunrise rózsaszínes narancssárga.
A mexikói papaja sokkal nagyobb, mint a hawaii fajták. Ez a papaja hosszú és hengeres, húsa hasonló a Sunrise-éhoz, de egy kicsit sötétebb színű. Bár ez is nagyon finom, az íze kevésbé intenzív, mint a hawaii fajtáké.
Tudtad? A papajának nemcsak a gyümölcse hasznosítható. A fát borító háncsból kötelet készítenek, leveleiből és ágaiból teát, a levelekbe tekert hús pedig tovább megőrzi frissességét.
A papaja hatása az egészségünkre
Magas tápanyag- és vitamintartalmának köszönhetően a gyümölcs rendszeres fogyasztása jótékonyan hat a szervezetünkre. Ráadásul a még éretlen papajában található egy papain nevű proteolitikus enzim, amely segít lebontani a fehérjéket: a hosszú láncú fehérjemolekulákat rövidebb peptidekké alakítja, majd aminosavakra bontja. Ez az enzim segíti az emésztést, illetve fádalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása is van.
Íme, a papaja gyógyhatásai:
Antioxidáns hatás: A papaja erősen antioxidáns hatású, csökkentheti az oxidatív stresszt és számos betegség kockázatát.
A szív barátja: A papaja magas C-vitamin- és likopintartalma javíthatja a szív egészségét, és csökkentheti a különböző szívbetegségek kockázatát.
Gyulladásgátló hatás: A gyümölcs bővelkedik karotinoidokban, amelyek csökkenthetik a számos betegség hátterében álló gyulladásokat.
Jobb emésztés: A papajában található papain enzimnek köszönhetően a gyümölcs fogyasztásával enyhíthető a székrekedés, valamint csökkenthetők a puffadásos és az IBS-es tünetek. A levelek, a gyökér és a magok pedig fekélyek ellen is bevethetők.
Védi a bőrt: A benne található C-vitamin és likopin védi a bőrt, fokozza a kollagén termelését, ezáltal segíthet csökkenteni az öregedés jeleit.
Daganatellenes hatás: a benne lévő antioxidánsok csökkenthetik a rák kialakulásának kockázatát, illetve akár lassíthatják is a rákos sejtek növekedését.
Szép haj: A papajában található A-vitamin hidratálja, és széppé, csillogóvá varázsolja a hajat.
A gyümölcsben található magvak nemcsak hogy ehetők, hanem rostokat, egészséges zsírsavakat és egyéb hasznos vegyületeket, köztük polifenolokat és flavonoidokat is tartalmaznak. Ezeknek az összetevőknek köszönhetően a magvak elfogyasztása:
- segíthet leküzdeni a különböző fertőzéseket,
- támogatja a vesék működését,
- növelheti a termékenyéget,
- és rákellenes hatást is kifejthet.
Figyelem! Tekintettel arra, hogy nincs elegendő kutatási adat arra vonatkozóan, hogy a papaja magjában lévő benzil-izotiocianát milyen hatással van az emberi szervezetre, nagy mennyiségben nem javasolt a fogyasztása!
Papaja mint természetes bőrápoló
A papaja magas víztartalmának köszönhetően kiváló természetes hidratáló. Segít megőrizni a bőr puhaságát, rugalmasságát és víztartalmát. Képes megkötni a nedvességet és fenntartani az optimális hidratáltsági szintet. Rendszeres használatával megelőzhető a bőr kiszáradása és hámlása.
Mi az a fermentált papaja?
Napjainkban egyre többször esik szó a fermentált ételek előnyeiről, melyeknek finom, pikáns, csípősen savanykás ízük mellett számos jótékony élettani hatásuk van. A fermentálás egyfajta erjesztés, melynek során az ételekből különböző fitoösztrogének és bioflavonoidok szabadulnak fel, illetve az így készült ételek rendkívül jót tesznek az emésztésnek és a bélflórának.
A papaja számos pozitív élettani hatását még tovább fokozhatjuk, ha fermentált formában fogyasztjuk:
- jó hatással van a bélflórára és az emésztésre,
- csökkenti a degeneratív szív-, érrendszeri és bőrbetegségek kialakulását,
- segíti a vérkeringést,
- erősíti az immunrendszert.
Ellenjavallat: A papajából készült étrendkiegészítők fogyasztása terhesség és szoptatás ideje alatt kerülendő, mivel nincsenek megfelelő vizsgálatok a biztonságos használat alátámasztására. A szárított papaja fokozza a vas felszívódását, ezért vasat tartalmazó étrend-kiegészítők szedése esetén fogyasztása kerülendő. Valamint egyes gyógyszerekkel is interakcióba léphet, így fogyasztása előtt mindig érdemes szakorvos tanácsát kérni.
Papaja a konyhában
Szerteágazó gyógyhatása mellett a papaja rendkívül sokoldalú gyümölcs, amely számos módon felhasználható a gasztronómiában is. A termés az érettségétől függően gyümölcsként, illetve zöldségként is fogyasztható.
Zöld termés: A tökhöz hasonlóan főzelékként, csőben sütve vagy töltve is elkészíthető. Ezenkívül ecetben eltéve savanyúság gyanánt is kiváló körete lehet a különböző húsoknak, ételeknek.
Friss fogyasztás: A papaja éretten és nyersen is fogyasztható. Az éretlen papaját azonban inkább főzzük meg fogyasztás előtt – különösen terhesség alatt –, ugyanis az éretlen gyümölcsben magas a latextartalom, ami serkentheti az összehúzódásokat. Egyszerűen hámozzuk meg az érett gyümölcsöt, vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, és szeleteljük fel! Kiváló reggelire, uzsonnára vagy desszertként, önmagában vagy különböző gyümölcssaláták, müzlik hozzávalójaként is.
Saláták: A gyümölcssalátákon kívül készíthetünk zöldsalátát is papajával, összekeverve friss zöldségekkel, avokádóval és egy könnyű vinaigrette öntettel.
Smoothie-k: A papaja kitűnően felhasználható különböző gyümölcsturmixokhoz és smoothie-khoz is. Turmixoljuk össze a papaját például joghurttal, narancslével és egy kis mézzel vagy agávésziruppal egy frissítő és egészséges italhoz!
Szószok és mártások: Készíthetünk a papajából édes-savanyú, csípős vagy fűszeres szószt, amely jól illik grillezett húsokhoz vagy tengeri ételekhez. A papaja-chutney pedig kiváló kiegészítője lehet curry-knek és más ázsiai ételeknek egyaránt.
Desszertek: A papaja nagyszerű alapanyaga lehet pudingoknak, jégkrémeknek, mossue-oknak, valamint különböző süteményekhez, muffinokhoz, piték töltelékeként is felhasználhatjuk. Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a papajában lévő bizonyos anyagok megakadályozzák a zselatin megkötését, ezért az ilyen típusú desszertekhez nem használható fel.
Gyümölcslevek, koktélok: Gyümölcscentrifugában kipréselve önmagában vagy más gyümölcsökkel kombinálva nagyszerű és egészséges frissítő italt kapunk, illetve számos alkoholos koktél egzotikus összetevője is lehet.
Sütés és grillezés: A papaja grillezve is nagyon finom. Egyszerűen szeleteljük fel, és grillezzük meg mindkét oldalát néhány percig! Garantáltan pikáns és egzotikus kísérője lesz a különböző húsoknak a nyáresti grillezések alkalmával.
Lekvárokhoz, dzsemekhez: A többi gyümölcshöz hasonlóan lekvárt is főzhetünk belőle, amely kiváló a reggeli pirítóshoz vagy különböző süteményekbe, palacsintára kenve.
A papaja vásárlása és tárolása
Vásárláskor törekedjünk arra, hogy lehetőleg minél sárgább héjú papaját válasszunk, egy picit legyen benyomható, de a szár végén nehogy lágy legyen a gyümölcs! A papajának – míg fel nem daraboljuk – jellemzően nincs szaga, ezért ha már a héját is túl intenzív illatúnak érezzük, valószínűleg túlérett gyümölccsel van dolgunk.
A félig éretlen papaja szobahőmérsékleten 1–3 nap alatt megérik, a folyamatot pedig mi magunk is felgyorsíthatjuk, ha érett banánnal vagy almával együtt egy papírzacskóba tesszük.
A gyümölcs legfeljebb egy hétig áll el, így célszerű minél hamarabb felhasználni. A már felvágott papaja húsát tegyük hűtőszekrénybe jól zárható dobozba, aztán akár le is fagyaszthatjuk, ha nem fogy el pár nap alatt.
Kiemelt kép: Canva