Gránátalma – Az istenek eledele
Gránátalma – Az istenek eledele

Egy déligyümölcs, amely amellett, hogy ízletes és tápláló, vitaminokban és aminosavakban is gazdag, sőt a mitológiában is fontos jelkép. Íme, a téli hónapok immunerősítő szuperélelmiszere, a gránátalma.

Visszatekintés

A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, de mára Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. Indiában fűszerként használják, Indonéziában pedig delimaként ismert. A gránátalma Közép-Európában is termeszthető a mostanában jellemző enyhe telek miatt. Bálint gazda feljegyzései szerint a honfoglaló magyarok hozták magukkal a Kárpát-medencébe, amire az enged következtetni, hogy a gránátalma népművészetünk kedvelt motívuma.

A gyümölcsök és a gyümölcsalapú élelmiszerek fontossága a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is a fő témák egyike volt. A rendezvényen számos kistermelő nyert bemutatkozási lehetőséget, akik alternatívákat mutattak egészségesebb ételek készítéséhez.

gránátalmafa
A gránátalma Ázsiából származik, de ma már Európában is számos helyen megterem.

A nagy gyógyító

A gránátalmában számos antioxidáns található, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, sőt a gyümölcs hatóanyagai arra is képesek, hogy helyreállítsák a károsodott DNS-t. Emellett nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Már napi egy pohár gránátalmalé segíthet megelőzni a betegségeket.

Magas B1- és B2-vitamin-tartalmának köszönhetően igazi szuperélelmiszer, amely kalciumban, foszforban és ellagsavban is rendkívül gazdag. Az ellagsav a jelenleg ismert antioxidánsok leghatékonyabbjainak egyike, ugyanis elősegíti a szervezet védekezését a szabadgyökökkel szemben.

A gránátalma segíthet számos rákbetegség megelőzésében és kezelésében is. A gyümölcsből kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve a humán rákos emlősejtek ellen. Bebizonyosodott, hogy a gránátalma-kivonat elősegítheti a rákos sejtek differenciálódását, azaz azt a képességét, hogy egészséges formájukba visszatérjenek.

A gránátalma további jótékony hatása, hogy 20 százalékkal csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét, illetve jelentősen növeli a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben. A gyümölcs továbbá hozzájárul a vérnyomás normalizálásához, valamint javítja az inzulinszenzitivitást és a cukor felszívódását. Így a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulását is fékezheti.

Szőnyegek színezőanyaga

A gránátalma és a gránátalmalé is világszerte elterjedt élelmiszer, különösen a Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Európában kedvelik, néhány éve pedig Közép- és Észak-Európában is fogyasztják. A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételekhez, valamint zöldség- és gyümölcssalátákhoz. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények, továbbá bor és ecet is készíthető belőle.

A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot készítenek, de népszerű koktélok alapanyagaként is különleges íze és színe miatt.

Felhasználását tekintve a textiliparban is közkedvelt, ugyanis a gránátalma héja és a gyümölcs leve évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gránátalma héjával Indiában sárga és fekete színű fonalat színeznek. Az pedig külön kuriózum, hogy a gyümölcsöt megfőzve fekete színű tinta állítható elő.

téli saláta
Téli saláta gránátalmával

Tudtad-e?

A gránátalmáról számos mitológiai és kulturális történet maradt fenn, melyek meghatározzák a déligyümölcs népszerűségét.

A gránátalma az ókori görögöknél Aphrodité nevével forrt össze. Cipruson úgy tartották, hogy Aphrodité ültette az első gránátalmabokrokat. Minden bizonnyal a gyümölcsben található sok mag miatt a termékenységgel kötötték össze. Más mítoszokban is szóba kerül a görög mitológiában, többek közt Perszephonénak azért kellett visszatérnie az Alvilágba Hadészhoz, mert kiderült, hogy evett egy szem Alvilágban termett gránátalmát. Rodosz szigete pedig bizonyára az ott napjainkban is bőségesen termő gránátalma virágáról kapta az ógörög nyelven rózsát jelentő nevét.

egy félig meghámozott gránátalma
A gránátalma a szerelem, a termékenység és a bőség jelképe.

A római mitológiában Juno a női erény, a házasság és a születés istennője. Nevéhez számos jelkép és attribútum kötődik, többek között a gránátalma is. Juno az egyik főistennő volt, aki a gránátalmát tartotta a termékenység, az újjászületés és a házasság jelképének. A gyümölcs belsejében lévő nedű vörös színe a szenvedély és a szeretet szimbóluma, és a magok jelképezik a termékenységet és az újjászületést. A gránátalma azért is vált Juno szimbólumává, mert a női szerep jelképe a házasságban és a termékenységben. Ebből a forrásból kiindulva a gránátalmát gyakran használták esküvői szertartásokon.

Az egyiptomi mítoszokban a gránátalmának sokféle jelentést tulajdonítottak, de elsősorban az életet és a halhatatlanságot kötötték hozzá. A sírokba gyakran helyeztek gránátalmát, mert úgy hitték, hogy segíti a holtakat az újjászületésben. A gyümölcs belsejében lévő sok mag szimbolizálta az életet és a termékenységet, míg a vörös lé a vért. A gránátalma jellemzően a fáraók sírkamráinak díszítőelemeként szolgált, mivel az egyiptomi hit szerint segített a túlvilágra való átmenetelben.

két gránátalma
A gyümölcs az újjászületés szimbólumaként is ismert.

A Bibliában Salamon könyvében is említik a gyümölcsöt: „Elvinnélek, bevinnélek anyámnak házába, te oktatgatnál engem, én meg borral itatnálak, fűszeressel, gránátalma borral.” (Énekek éneke 8.2)

A gránátalma a Koránban is megjelenik, többek között a 6. szúra 141. versében: „S Ő az, ki megalkotá a Mennyeket fellugasozva, s nem fellugasozva, s a datolyapálmát, a különböző ízű terméseket, az olivát, a gránátalmát, s mi ehhez és máshoz hasonló. Egyetek gyümölcsét, midőn gyümölcsöznek, s adjátok meg a betakarítás napjának járandóságát, s ne tékozoljatok! Lám! Ő nem szereti a tékozlókat.”

Még napjainkban is előfordul, hogy úgy tekintenek a gránátalmára, mint a szerelmi élet, a termékenység és az újjászületés szimbólumára. Számos jótékony hatása mellett gondoljunk erre is, amikor fogyasztjuk!

Fotók: Canva, Pixabay

search icon