„Repülő” elektromos komppal a szén-dioxid-mentes közlekedésért
„Repülő” elektromos komppal a szén-dioxid-mentes közlekedésért

A világ egyik legfejlettebb elektromos személyszállító kompja hamarosan összekötheti az észak-írországi Belfastot és Bangort. Az óránként 69 kilométeres végsebességgel közlekedő hajók a víz fölött „repülnek” a víz alatt lévő szárnyaik segítségével, amelyek a felszálló repülőhöz hasonlóan emelik meg a hajótestet.

Az elektromos kompok akár 150 utas szállítására is alkalmasak, kialakításuk csökkenti a hullámok erejét, ami kárt okozhatnának a partvonalban. A hajótest víz fölé emelése csökkenti a légellenállást, ami a tervezők szerint akár 85 százalékos üzemanyagköltség-megtakarítást eredményez a hagyományos dízelüzemű kompokhoz képest. A jármű ütközéselkerülő rendszerrel is fel van szerelve, amely segít megakadályozni, hogy a hajók tengeri állatokkal ütközzenek.

Az EF-24 Passenger modern és világos belső térrel rendelkezik 150 utas számára. Fotó: Artemis Technologies

A 100 százalékban elektromos komp mögött álló Artemis Technologies vállalatot Dr. Iain Percy OBE olimpiai bajnok vitorlázó alapította.

Világszerte számos vízi város küzd a növekvő népesség, a zsúfoltság és a környezetszennyezés kihívásaival. Az EF-24 Passenger olyan helyeken, mint San Francisco, New York, Velence, Isztambul, Dubaj és Szingapúr, azonnali zöld közlekedési megoldást nyújthat, amely gazdaságilag felveszi a versenyt a közúttal és a vasúttal

– mondja Percy.
A hajót víz alatti szárnyak emelik ki a vízből, hogy csökkentsék a helyi környezetre gyakorolt hatását. Fotó: Artemis Technologies

Elmondása szerint a kompok célja, hogy költséghatékony tömegközlekedési megoldást nyújtsanak, amely csökkentheti a légszennyezést, a torlódásokat és a zajt. Az Artemis Technologies a Condor Ferries-szel kötött partnerséget a kísérleti rendszer működtetésére, amely 2024-ben indul. Nem ez az első fenntartható kompjárat, amelyet az Egyesült Királyságban indítanak. A Dover és Boulogne-sur-Mer között 2023-ban egy új szélerőműves katamarán közlekedik majd.

(Forrás: euronews.com, kiemelt kép: Artemis Technologies)

search icon