Az osztrák főváros pénteken jelentette be újszerű kezdeményezését, melynek keretében a városhatáron belül termesztett zöldségek és más élelmiszerek „sajátmárkás” címkét kapnak.
Ha egy termék megfelel a Bécsi Mezőgazdasági Kamara által előírt minőségi és származási szabályrendszernek, akkor a jövőben megkapja a „Stadternte Wien” (Bécsben termett) címkét.
Az újításról beszámoló cikkből az is kiderül, hogy Bécsben zöldségek, gyümölcsök, borok és sörök mellett mézet is termelnek, így ezek is megkaphatják a minősítést.
Az újítás egyik legfőbb értéke, hogy felhívja a vásárlók figyelmét a lokálisan előállított élelmiszerekre. Ezekből pedig van bőven, hiszen a fővárosban 645 mezőgazdasági vállalkozás működik. Ezek 27%-a biogazdálkodást folytat közel 1700 hektáron.
Bécs területének összesen 14%-át használják mezőgazdasági termelésre. A főleg Simmeringben, Donaustadtban és Floridsdorfban működő családi vállalkozások negyven különböző fajta zöldséget termesztenek, 2020-ban összesen 73 402 tonnányit.
Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!
(Telex)