Újabb klimatizált utca Bécsben
Újabb klimatizált utca Bécsben

Bécs sűrűn beépített 7. kerületében található Zollergasse lesz az osztrák főváros következő klimatizált utcája, ahol várhatóan a szezonkezdetre, júniusra készülnek majd el a munkálatokkal.

Az utca Mariahilfer Straße és Lindengasse közti szakaszát úgy fogják átalakítani, hogy az ellensúlyozni tudja a klímaváltozás hatásait. Az utca közepén például 25 éves platánokból ültetnek majd fasort, melyek lombkoronája árnyat ad majd.

Ezt egészíti ki két pergola, illetve további bokros virágos zöldterületek, köztük pedig számos ülőalkalmatosság csábítja majd a helyieket az utca használatára.

Ahogy arról Bécs Város Külképviseleti Irodája beszámol, az utca akadálymentesített lesz, a vakoknak külön taktilis vezetősáv áll majd rendelkezésére, és a kerékpárosok is le tudják majd tenni járművüket a megfelelő helyen. A fő attrakció azonban a patak lesz.

A sétálóutcán található patak párolgásával nyáron hűti majd a környék levegőjét, a felesleg pedig táplálja majd a virágágyásokat és a fákat. Ez utóbbiak körül olyan vízelvezető rendszert alakítanak ki, mely lehetővé teszi, hogy a csapadékot nagyobb mennyiségben tárolják, hogy a fa fel tudja azt venni később is, ezzel pedig a csatornarendszert is tehermentesítik.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Borítókép: CR Korbwurf/janusch.co

search icon