fbpx
Kizöldül a Champs-Élysées

90 milliárd forintnyi euróból alakulhat élhető, zöld szigetté a francia főváros leghíresebb sugárútja a Champs-Élysées, mely során az autóknak szánt sávok száma megfeleződik, helyüket pedig fák és gyalogosok vehetik majd át.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere jelentette be a napokban a beruházást, melyet a tervek szerint még a 2024-es, a városban rendezett olimpia előtt átadnának, így a helybéliek és a turisták visszakapnák azt, amit az elmúlt száz évben fokozatosan elveszítettek az egyre növekvő autóforgalom miatt.

A város szívében lévő ikonikus sugárút levegője ma szennyezettebb, mint a Párizs körüli autópályáké, és a gyorsan elviselhetetlenné váló zajban már nem sétálgatnak olyan szívesen a helybéliek, mint egykoron. A napi 100 ezer járókelőnek csupán 5%-a sétálni vágyó párizsi lakos, a többiek turisták vagy a környéken dolgozó alkalmazottak.

Ezt szeretné megváltoztatni a Philippe Chiambaretta építész és cége által készített átalakítási terv, mely kevesebb autót és sokkal több zöldet ad majd a város lakóinak és az odalátogatóknak.

Mozijaival, éttermeivel és kávézóival, valamint a luxuscikkeket kínáló üzleteivel a Champs-Élysées a világ egyik legismertebb utcája; és mivel egy 100 m²-es ingatlan egyéves bérleti ára több mint másfélmillió amerikai dollár, a New York-i Fifth Avenue után a világ második legdrágábbja is. Neve a Élüszionból, a görög mitológiából származik

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Guardian) (borítókép)

search icon