Sci-fibe illő tehénfarm a holland vizeken
Sci-fibe illő tehénfarm a holland vizeken

Egy holland tehénfarm a tengerre költözött, amivel az állattartás éghajlati hatásait szeretnék csökkenteni. A rotterdami kikötőben található háromemeletes platform egészen szürreális látványt nyújt, a hajók között legelésző marháival. A farmot vezetői a világ első úszófarmjának nevezik, és úgy gondolják, hogy az állattenyésztés és a mezőgazdasági kibocsátáscsökkentés jövőjét teremtik meg.

A létesítményt Minke van Wingerden és férje, Peter vezetik, fő motivációjuk pedig az volt, amikor belevágtak a projektbe, hogy csökkentsék a nyomást az amúgy is szűkös holland földeken, és növelni akarták a fogyasztói tudatosságot.

Hogy minél fenntarthatóbbak legyenek, a felső szinten élő tehenek számára egy helyi élelmiszerbankból kapnak fel nem használt élelmiszereket, például szőlőt, a helyi sörgyárból gabonát, a város környéki golfpályákról és a helyi futballklub, a híres Feyenoord stadionjából pedig levágott füvet. Így nincs szükség arra, hogy a távoli helyeken előállított állati takarmánnyal etessék a teheneket.

Az állatok trágyájából kertészeti tápanyagot, trágyakockákat gyártanak, vizeletüket pedig megtisztítják és a vizet az állatok újra megisszák. A mindehhez szükséges áramot az istállók tetején elhelyezett napelemek állítják elő.

A második szinten van a gyár, itt készülnek a sajtok, a joghurt és a trágyakockák. A teheneket ugyan robotok fejik, de a termékek előállításában önkéntesek segédkeznek, melyek miután elkészültek, helyi termelők cikkeit árusító boltokba kerül, illetve egyenesen az éttermekhez. A legalsó szinten a sajtok érlelése folyik.

Az alacsony-kibocsátású, lokálisan előállított termékek nagyjából kétszer kerülnek többe, mint a nagyipari módszerekkel gyártott társaik, ennek ellenére a kereslet nagy, valószínűleg ezt az évet már nyereséggel zárja majd a rendhagyó vállalkozás.

A gazdálkodó pár következő célja egy zöldségtermesztésre alkalmas lebegő farm építése, valamint a lebegő farm terveinek értékesítése.

Az alacsonyan fekvő Hollandiában a szárazföldi területek egyharmada valamivel a tengerszint alatt van, így akár már rövid távon elképzelhető, hogy legalább időszakosan elönti majd őket a víz, megakadályozza ezzel a mezőgazdasági termelést. (RFI)

search icon