„Szuper-fordulópontokkal” az éghajlatváltozás ellen
„Szuper-fordulópontokkal” az éghajlatváltozás ellen

A gyors cselekvés létfontosságú ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrófa kialakulását az éghajlati rendszerben. A tudósok a közelmúltban közölték, hogy a globális felmelegedés a világot több, világméretű hatással járó billenési pont szélére sodorta, beleértve a grönlandi jégsapka és az Atlanti-óceán északi részének egyik kulcsfontosságú áramlata összeomlását.

Az éghajlatváltozás visszafordíthatatlan következményeinek elkerülése érdekében sürgős kibocsátáscsökkentésre van szükség. Szakértők szerint a globális fellépés ösztönzésének leggyorsabb módja azok a „szuper-fordulópontok” lehetnek, amelyek reményt nyújtanak arra, hogy a zöld gazdaságra való gyors átállás időben megtörténhet. Ezek a fordulópontok akkor következnek be, amikor a szén-dioxid-kibocsátás nélküli megoldás versenyképesebbé válik, mint a jelenlegi, nagy kibocsátású megoldás. A több eladás olcsóbb termékekhez vezet, ami olyan visszacsatolási hurkokat hoz létre, amelyek exponenciális növekedést és gyors átvételt eredményeznek. A svájci Davosban, a Világgazdasági Fórumon bemutatott jelentés szerint a három szuper-fordulópont az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 70%-át lefedő ágazatokban csökkentené a kibocsátást.

Egy jelentés szerint az elektromos járművek esetében a fordulópont már nagyon közel van, az eladások ugrásszerűen növekednek. Ez a növekedés azt jelenti, hogy a felhasznált akkumulátorok olcsóbbak lesznek, ezeket pedig a szél- és napenergia tárolására is lehet használni, ami tovább gyorsítja a megújuló energiaforrások növekedését. A több zöld energia alacsonyabb villanyszámlákat jelent, ami viszont még költséghatékonyabbá teszi a hőszivattyúkat.

A második szuper-fordulópont a zöld műtrágyákra vonatkozó előírások meghatározása, amelyek felváltják a jelenlegi, fosszilis gázból előállított műtrágyákat. Az ammónia kulcsfontosságú összetevő, és megújuló energiával előállított hidrogénből, valamint a levegőből származó nitrogénnel kombinálva állítható elő. A kormányok a műtrágyák egyre nagyobb arányú környezetbarát előállítását követelik meg, ami a zöld hidrogén előállításának növelését és költségcsökkentését fogja elősegíteni. Ez pedig támogatja a távolsági légi közlekedést és hajózást, valamint az acélgyártást, amelyek a hidrogénre támaszkodnak majd szén-dioxid-kibocsátásuk megszüntetése érdekében.

A harmadik fordulópont az alternatív fehérjéknek az állati eredetű fehérjéket költségben felülmúló, de legalább ízben velük egy szinten lévő termékek előállításához nyújt segítséget. A hús- és tejtermékek a globális kibocsátás mintegy 15%-át okozzák. A jelentés szerint a növényi eredetű hús- és tejtermékek helyettesítőinek állami beszerzése a kormányhivatalok, iskolák és kórházak részéről erőteljes ösztönző erő lehet. 2035-re 20%-os piaci részesedés elérése azt jelentené, hogy 400-800 millió hektárnyi földterület szabadulna fel, ami a világ jelenlegi mezőgazdasági területének 7-15%-ának felel meg.

Az országokon belül már bekövetkezett fordulópontok közé tartozik az elektromos autók eladása Norvégiában és a széntüzelésű villamosenergia-termelés csökkenése az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben.

(Forrás: The Guardian)

search icon