
Hosszú konzultációk után sikerült „virtuálisan” találkoznunk a Talpalatnyi történetek két főhősével. Olvassátok szeretettel Dóri és Edvárd történetét!
Megtisztelő, hogy igent mondtatok a felkérésemre. Kérlek, meséljétek el nekünk, hogy hogyan is indult a Talpalatnyi történetek blog?
Az egyetemi Ă©veink alatt egy cĂ©l, egy megvalĂłsĂtandĂł álom vezĂ©relt mind a kettĹ‘nket: egy világkörĂĽli utazás, ahol mindazokat az összefĂĽggĂ©seket, amelyekrĹ‘l tanultunk, a világunk csodálatos sokszĂnűsĂ©gĂ©t, kĂĽlönbözĹ‘ kultĂşráit a saját bĹ‘rĂĽnkön megtapasztalhatjuk. Miután eljegyeztĂĽk egymást, SkĂłciába mentĂĽnk dolgozni, hogy az ott megkeresett pĂ©nzbĹ‘l elkezdjĂĽk valĂłra váltani a már fent emlĂtett álmunkat. Kezdetben csak ĂştinaplĂł-szerűen jegyeztĂĽk fel gondolataink, barátaink, családtagjaink Ă©s fĹ‘leg magunk számára. FĹ‘kĂ©nt az ember teremtett világhoz valĂł viszonyát kutattuk. Egy idĹ‘ben pedig elkezdtĂĽk a törtĂ©neteinket a kĂĽlvilágnak is megfogalmazni.
Hogyan jött a név ötlet?
A „talpalatnyi” név nem más, mint amiben hiszünk. A minimalizmus, az önkéntes egyszerűséget és arra is utal, hogy igazából, a világból is csak egy talpalatnyit tudunk megismerni és mi is ilyen kis történeteket hozunk az utazásainkról. Mostanra azonban 70-80%-ban a hulladékmentes életmódra való váltásunkról szól a FB oldalunk, a blogon is ez kap egyre nagyobb teret. Természetesen mindig beszámolunk arról is, hogy egy-egy országban mennyire volt nehéz vagy könnyű hulladékmentesen utazni.
Mi inspirált benneteket, hogy elkezdjetek blogot Ărni?
BölcsĂ©sz háttĂ©rrel mindkettĹ‘nkben benne volt a közlĂ©si vágy, az Ărásra valĂł hajlam, a közös szakunk az egyetemen a filozĂłfia volt Ă©s mindig törekedtĂĽnk a bolygĂł mĂ©lyebb megĂ©rtĂ©sĂ©re. Talán innen jön az a kritikus gondolkodás, amivel saját megszokásainkat Ă©s a világ pusztán profit alapĂş, folyamatos Ă©s határtalan növekedĂ©sre Ă©pĂĽlĹ‘ működĂ©sĂ©t megkĂ©rdĹ‘jelezzĂĽk Ă©s saját gondolatainkat is felĂĽlvizsgáljuk. SzeretnĂ©nk átadni azt a lelkesedĂ©st, Ă©s kĂváncsiságot, ami mindkettĹ‘nknek megadatott a világgal szemben.
Sokszor hallom, hogy „etikus utazás”, ez a fogalom tulajdonképpen mit takar?
Érdekes kĂ©rdĂ©s, hogy lĂ©tezik-e ilyen. Ha pusztán környezeti szempontbĂłl nĂ©zzĂĽk, akkor a legökologikusabb, hogy ha nem megyĂĽnk sehova. Ez a skála egyik vĂ©ge. Sokat kĂĽzdĂĽnk ezzel mi is magunkban. De a mi világunkban az utazás igen csak központi helyen van, Ă©s olyan mĂ©lyen kĂłdolva van bennĂĽnk a megismerĂ©si vágy, hogy ahelyett, hogy teljes egĂ©szĂ©ben lemondanánk rĂłla, inkább egyre jobban prĂłbáljuk minden szempontbĂłl ökologikussá Ă©s etikussá tenni. Nem cĂ©lunk senkit utazásra buzdĂtani, de számunkra ez a világ egy csodálatos, megismerĂ©sre várĂł fenomĂ©n, Ă©s Ăşgy tapasztaljuk, mikor fizikailag is jelen vagyunk, mind az öt Ă©rzĂ©kszervĂĽnkkel, akkor egy teljesen más minĹ‘sĂ©gű tapasztalatot szerzĂĽnk, mintha csak olvasnánk rĂłla. ĂŤgy ha már Ăştra kelĂĽnk, igyekeztĂĽnk kialakĂtani olyan alapelveket, melyekkel kevĂ©sbĂ© károsĂtjuk a környezetĂĽnket, Ă©s tiszteletben tartjuk az adott kultĂşrát, benne Ă©lĹ‘ket.
Néhány ilyen elv: kevesebb vagy 0 repülés, tömegközlekedés; szállás megosztás a luxushotelek helyett; helyi cégek, vállalkozók támogatása, a világmárkák helyett, legyen szó eszközről, ételről; csak olyan élmények szerzése, mellyel nem zsákmányolnak ki más élőlényeket.
DiĂłhĂ©jban az etikus utazás a tömegturizmus leĂ©pĂtĂ©sĂ©t, közelebbi desztináciĂłk elĹ‘nyben rĂ©szesĂtĂ©sĂ©t, helyi munkaerĹ‘ Ă©s szolgáltatások igĂ©nybevĂ©telĂ©t, idegenforgalom helyett vendĂ©glátást, vendĂ©g- Ă©s környezetbarát szemlĂ©letet, közössĂ©gi szolgáltatások használatát Ă©s Ă©rtĂ©kteremtĂ©st, kulturális Ă©rtĂ©kcserĂ©t jelent. Az etikus utazĂł tisztelettel bánik azzal a környezettel Ă©s kultĂşrával, amit meglátogat. Nem elvenni akar, hanem rĂ©sze lenni valami megismĂ©telhetetlennek.
Meglátásotok szerint merre tart a világunk? Mit tapasztaltok?
Volt, amikor olyan helyen jártunk, ahol remĂ©nytelennek Ă©reztĂĽnk minden kis cselekedetet, de többször fordĂtottuk ezt inkább motiváciĂłba. Ă–sszessĂ©gĂ©ben remĂ©nyteljes a hozzáállásunk, pozitĂv jövĹ‘kĂ©p hajt minket a mindennapokban. Nagyon sokszor szembesĂĽlĂĽnk azzal, hogy a környezetszennyezĂ©s, ezen belĂĽl a hulladĂ©ktermelĂ©s igazábĂłl csak saját kĂ©nyelem okán választott rombolás. ÉrezzĂĽk a fiatalabb generáciĂł Ă©rtĂ©kváltását, hogy már a jĂł diploma, amivel majd sokat lehet keresni, kocsi, ház család jövĹ‘kĂ©p nem kielĂ©gĂtĹ‘, kĂĽlönösen akkor nem, ha közben rombolással jár.
Mi a vĂziĂł? Mi a cĂ©l?
Számunkra az a vĂziĂł, hogy közösösen felismerjĂĽk világunk kĂĽlönlegessĂ©gĂ©t, Ă©s az ember számára kinccsĂ© válik ez a bolygĂł, a termĂ©szet többĂ© nem ellensĂ©g.
Meséltek egy picit az új projektről? Mibe vágtatok bele?
Ahogy kezdtünk elmélyedni a hulladékcsökkentő, minimalista életmódba, azt is észrevettük, hogy a magánszemélyként a legtöbb hulladékot egy átlagos háztartásban az étkezéssel termeljük. Ezért, ha az ételhez fűződő viszonyunkat, étkezési szokásainkat és az ehhez kapcsolódó vásárlási szokásainkat megváltoztatjuk, azzal napi szinten, jelentősen csökkenthetjük a hulladékunk mennyiségét. Nézzünk csak bele a szemetesünkbe egy hét után. Mi termeli a legtöbb hulladékot?
Nagy valĂłszĂnűsĂ©ggel lesz benne Ă©lelmiszer csomagolás, zöldsĂ©g hĂ©jak, vagy akár maradĂ©k Ă©tel. A jĂłlĂ©ti társadalmakban az Ă©tel közel 40%-át kidobjuk. Rengeteg olyan családnál laktunk a világ kĂĽlönbözĹ‘ pontjain, ahol a zöldsĂ©geket az mindent az utolsĂł kis darabkák felhasználtak Ă©s ahol nem lĂ©tezett kidobott Ă©tel.
NĂ©gy Ă©ve elhatároztuk, hogy csak helyi Ă©s idĂ©ny alapanyagokbĂłl fogunk fĹ‘zni. Ami azt jelenti, hogy tĂ©len sem eszĂĽnk banánt, narancsot vagy kivit, de paradicsomot sem. Szinte teljesen kiűztĂĽnk minden egyszer használatos csomagolást a konyhánkbĂłl, nem csak a műanyagokat, hanem a papĂrt, alumĂniumot is.
KĂ©t Ă©ve motoszkál bennem (DĂłriban) a gondolat, hogy milyen jĂł lenne egy olyan szakácskönyvet kĂ©szĂteni, amit ha kinyitunk, mielĹ‘tt kimegyĂĽnk a piacra, akkor megtaláljuk, hogy Ă©ppen minek van szezonja. Egy szakácskönyv, amiben nincsenek távolrĂłl Ă©rkezĹ‘ alapanyagok, ami ötletet ad a cĂ©kla vagy a retek levelĂ©nek felhasználására, ráadásul mindezt teljesen hĂşsmentesen. De ezen kĂvĂĽl minden olyan konyhai praktikát is megtalálnak benne az olvasĂł, hogy mivel lehet helyettesĂteni a műanyag mosogatĂł szivacsot vagy, hogy lehet otthon magtejet kĂ©szĂteni.
Év elejĂ©n vĂ©gĂĽl belevágtam a könyv Ărásába Ă©s mivel a közössĂ©gi alkotás hĂve vagyok, a szakácskönyvbe felkĂ©rtem 10 általam nagyra Ă©rtĂ©kelt gasztronĂłmust is hogy Ărjanak egy-egy kedvenc receptet, amiben csak hazai Ă©s idĂ©ny alapanyagok vannak.
Most ezen a helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha szakácskönyvön dolgozom, amihez a csodás képeket Mohácsi Nusival fotózzuk, a könyv szerkesztője és designere pedig Gózon Eszter.
A kĂ©pek forrása: Talpalatnyi törtĂ©netek Facebook oldala, borĂtĂł: Horváth Irma