Talpunk alatt ezernyi történet

Talpunk alatt ezernyi történet
Talpunk alatt ezernyi történet

Hosszú konzultációk után sikerült „virtuálisan” találkoznunk a Talpalatnyi történetek két főhősével. Olvassátok szeretettel Dóri és Edvárd történetét!

MegtisztelĹ‘, hogy igent mondtatok a felkĂ©rĂ©semre. KĂ©rlek, mesĂ©ljĂ©tek el nekĂĽnk, hogy hogyan is indult a Talpalatnyi törtĂ©netek blog? 

Az egyetemi Ă©veink alatt egy cĂ©l, egy megvalĂłsĂ­tandĂł álom vezĂ©relt mind a kettĹ‘nket: egy világkörĂĽli utazás, ahol mindazokat az összefĂĽggĂ©seket, amelyekrĹ‘l tanultunk, a világunk csodálatos sokszĂ­nűsĂ©gĂ©t, kĂĽlönbözĹ‘ kultĂşráit a saját bĹ‘rĂĽnkön megtapasztalhatjuk. Miután eljegyeztĂĽk egymást, SkĂłciába mentĂĽnk dolgozni, hogy az ott megkeresett pĂ©nzbĹ‘l elkezdjĂĽk valĂłra váltani a már fent emlĂ­tett álmunkat.  Kezdetben csak ĂştinaplĂł-szerűen jegyeztĂĽk fel gondolataink, barátaink, családtagjaink Ă©s fĹ‘leg magunk számára. FĹ‘kĂ©nt az ember teremtett világhoz valĂł viszonyát kutattuk. Egy idĹ‘ben pedig elkezdtĂĽk a törtĂ©neteinket a kĂĽlvilágnak is megfogalmazni. 

Hogyan jött a nĂ©v ötlet? 

A „talpalatnyi” nĂ©v nem más, mint amiben hiszĂĽnk. A minimalizmus, az önkĂ©ntes egyszerűsĂ©get Ă©s arra is utal, hogy igazábĂłl, a világbĂłl is csak egy talpalatnyit tudunk megismerni Ă©s mi is ilyen kis törtĂ©neteket hozunk az utazásainkrĂłl. Mostanra azonban 70-80%-ban a hulladĂ©kmentes Ă©letmĂłdra valĂł váltásunkrĂłl szĂłl a FB oldalunk, a blogon is ez kap egyre nagyobb teret. TermĂ©szetesen mindig beszámolunk arrĂłl is, hogy egy-egy országban mennyire volt nehĂ©z vagy könnyű hulladĂ©kmentesen utazni. 

Mi inspirált benneteket, hogy elkezdjetek blogot írni?

BölcsĂ©sz háttĂ©rrel mindkettĹ‘nkben benne volt a közlĂ©si vágy, az Ă­rásra valĂł hajlam, a közös szakunk az egyetemen a filozĂłfia volt Ă©s mindig törekedtĂĽnk a bolygĂł mĂ©lyebb megĂ©rtĂ©sĂ©re. Talán innen jön az a kritikus gondolkodás, amivel saját megszokásainkat Ă©s a világ pusztán profit alapĂş, folyamatos Ă©s határtalan növekedĂ©sre Ă©pĂĽlĹ‘ működĂ©sĂ©t megkĂ©rdĹ‘jelezzĂĽk Ă©s saját gondolatainkat is felĂĽlvizsgáljuk.  SzeretnĂ©nk átadni azt a  lelkesedĂ©st, Ă©s kĂ­váncsiságot, ami mindkettĹ‘nknek megadatott a világgal szemben. 

Sokszor hallom, hogy „etikus utazás”, ez a fogalom tulajdonkĂ©ppen mit takar?   

Érdekes kĂ©rdĂ©s, hogy lĂ©tezik-e ilyen. Ha pusztán környezeti szempontbĂłl nĂ©zzĂĽk, akkor a legökologikusabb, hogy ha nem megyĂĽnk sehova. Ez a skála egyik vĂ©ge. Sokat kĂĽzdĂĽnk ezzel mi is magunkban. De a mi világunkban az utazás igen csak központi helyen van, Ă©s olyan mĂ©lyen kĂłdolva van bennĂĽnk a megismerĂ©si vágy, hogy ahelyett, hogy teljes egĂ©szĂ©ben lemondanánk rĂłla, inkább egyre jobban prĂłbáljuk minden szempontbĂłl ökologikussá Ă©s etikussá tenni. Nem cĂ©lunk senkit utazásra buzdĂ­tani, de számunkra ez a világ egy csodálatos, megismerĂ©sre várĂł fenomĂ©n, Ă©s Ăşgy tapasztaljuk, mikor fizikailag is jelen vagyunk, mind az öt Ă©rzĂ©kszervĂĽnkkel, akkor egy teljesen más minĹ‘sĂ©gű tapasztalatot szerzĂĽnk,  mintha csak olvasnánk rĂłla. ĂŤgy ha már Ăştra kelĂĽnk, igyekeztĂĽnk kialakĂ­tani olyan alapelveket, melyekkel kevĂ©sbĂ© károsĂ­tjuk a környezetĂĽnket, Ă©s tiszteletben tartjuk az adott kultĂşrát, benne Ă©lĹ‘ket.

Néhány ilyen elv: kevesebb vagy 0 repülés, tömegközlekedés; szállás megosztás a luxushotelek helyett; helyi cégek, vállalkozók támogatása, a világmárkák helyett, legyen szó eszközről, ételről; csak olyan élmények szerzése, mellyel nem zsákmányolnak ki más élőlényeket.

DiĂłhĂ©jban az etikus utazás a tömegturizmus leĂ©pĂ­tĂ©sĂ©t, közelebbi desztináciĂłk elĹ‘nyben rĂ©szesĂ­tĂ©sĂ©t, helyi munkaerĹ‘ Ă©s szolgáltatások igĂ©nybevĂ©telĂ©t, idegenforgalom helyett vendĂ©glátást, vendĂ©g- Ă©s környezetbarát szemlĂ©letet, közössĂ©gi szolgáltatások használatát Ă©s Ă©rtĂ©kteremtĂ©st, kulturális Ă©rtĂ©kcserĂ©t jelent.  Az etikus utazĂł tisztelettel bánik azzal a környezettel Ă©s kultĂşrával, amit meglátogat.  Nem elvenni akar, hanem rĂ©sze lenni valami megismĂ©telhetetlennek.

Meglátásotok szerint merre tart a világunk? Mit tapasztaltok?

Volt, amikor olyan helyen jártunk, ahol reménytelennek éreztünk minden kis cselekedetet, de többször fordítottuk ezt inkább motivációba. Összességében reményteljes a hozzáállásunk, pozitív jövőkép hajt minket a mindennapokban. Nagyon sokszor szembesülünk azzal, hogy a környezetszennyezés, ezen belül a hulladéktermelés igazából csak saját kényelem okán választott rombolás. Érezzük a fiatalabb generáció értékváltását, hogy már a jó diploma, amivel majd sokat lehet keresni, kocsi, ház család jövőkép nem kielégítő, különösen akkor nem, ha közben rombolással jár.

Fotós: Mohácsi Nusi

Mi a vĂ­ziĂł? Mi a cĂ©l? 

Számunkra az a vĂ­ziĂł, hogy közösösen felismerjĂĽk világunk kĂĽlönlegessĂ©gĂ©t, Ă©s az ember számára kinccsĂ© válik ez a bolygĂł, a termĂ©szet többĂ© nem ellensĂ©g. 

Meséltek egy picit az új projektről? Mibe vágtatok bele?

Ahogy kezdtĂĽnk elmĂ©lyedni a  hulladĂ©kcsökkentĹ‘, minimalista Ă©letmĂłdba, azt is Ă©szrevettĂĽk, hogy a magánszemĂ©lykĂ©nt a legtöbb hulladĂ©kot egy átlagos háztartásban az Ă©tkezĂ©ssel termeljĂĽk. EzĂ©rt, ha az Ă©telhez fűzĹ‘dĹ‘ viszonyunkat, Ă©tkezĂ©si szokásainkat Ă©s az ehhez kapcsolĂłdĂł vásárlási szokásainkat megváltoztatjuk, azzal napi szinten, jelentĹ‘sen csökkenthetjĂĽk a hulladĂ©kunk mennyisĂ©gĂ©t. NĂ©zzĂĽnk csak bele a szemetesĂĽnkbe egy hĂ©t után. Mi termeli a legtöbb hulladĂ©kot? 

Nagy valĂłszĂ­nűsĂ©ggel lesz benne Ă©lelmiszer csomagolás, zöldsĂ©g hĂ©jak, vagy akár maradĂ©k Ă©tel. A jĂłlĂ©ti társadalmakban az Ă©tel közel 40%-át kidobjuk. Rengeteg olyan családnál laktunk a világ kĂĽlönbözĹ‘ pontjain, ahol a zöldsĂ©geket az mindent az utolsĂł kis darabkák felhasználtak Ă©s ahol nem lĂ©tezett kidobott Ă©tel. 

Fotós: Mohácsi Nusi

NĂ©gy Ă©ve elhatároztuk, hogy csak helyi Ă©s idĂ©ny alapanyagokbĂłl fogunk fĹ‘zni. Ami azt jelenti, hogy tĂ©len sem eszĂĽnk banánt, narancsot vagy kivit, de paradicsomot sem. Szinte teljesen kiűztĂĽnk minden egyszer használatos csomagolást a konyhánkbĂłl, nem csak a műanyagokat, hanem a papĂ­rt, alumĂ­niumot is. 

Két éve motoszkál bennem (Dóriban) a gondolat, hogy milyen jó lenne egy olyan szakácskönyvet készíteni, amit ha kinyitunk, mielőtt kimegyünk a piacra, akkor megtaláljuk, hogy éppen minek van szezonja. Egy szakácskönyv, amiben nincsenek távolról érkező alapanyagok, ami ötletet ad a cékla vagy a retek levelének felhasználására, ráadásul mindezt teljesen húsmentesen. De ezen kívül minden olyan konyhai praktikát is megtalálnak benne az olvasó, hogy mivel lehet helyettesíteni a műanyag mosogató szivacsot vagy, hogy lehet otthon magtejet készíteni

Év elejĂ©n vĂ©gĂĽl belevágtam a könyv Ă­rásába Ă©s mivel a közössĂ©gi alkotás hĂ­ve vagyok, a szakácskönyvbe felkĂ©rtem 10 általam nagyra Ă©rtĂ©kelt gasztronĂłmust is hogy Ă­rjanak egy-egy kedvenc receptet, amiben csak hazai Ă©s idĂ©ny alapanyagok vannak. 

Most ezen a helyi, idény, vegetáriánus zero waste konyha szakácskönyvön dolgozom, amihez a csodás képeket Mohácsi Nusival fotózzuk, a könyv szerkesztője és designere pedig Gózon Eszter.

A képek forrása: Talpalatnyi történetek Facebook oldala, borító: Horváth Irma