Térképre kerültek a méhek
Térképre kerültek a méhek

Szingapúri és kínai kutatók elkészítették a világ 20 ezer méhfajának eloszlását mutató globális térképet, mely a rovarok védelmére tett erőfeszítéseket segítheti.

A méhek talán a legfontosabb élőlények a bolygón az emberiség jövőjének szemszögéből, hiszen a méhek a legtöbb alapélelmiszer beporzói, melyektől nélkülük elbúcsúzhatnánk. Ráadásul az sem mindegy, milyen méhekről beszélünk, hiszen számos növényfaj az őshonos méhfajokra támaszkodik, és nem a mézelő fajokra.

Érdekesség, hogy a legtöbb állatfajtól eltérően a méhek sokkal inkább a mérsékelt övi klímát részesítik előnyben, mint a trópusi körülményeket. A Current Biology tudományos folyóiratban publikált tanulmány egyik térképe ezt jól mutatja:

Kép forrása: Current Biology

A mérsékelt övben nem csak a méhek száma, de fajgazdagságuk is nagyobb, így az északi féltekén jóval több méhfaj él, mint a délin. További érdekesség, hogy a dzsungelek és erdők helyett sokkal szívesebben választanak más, akár sivatagi élőhelyet is, mert a fák általában jóval kevesebb élelmet biztosítanak számukra, mint a virágos növények.

A rovarok kutatói előtt még hatalmas munka áll, mert néhány méhfajtát ugyan alaposan ismerünk, de a túlnyomó többségükről, 96%-ukról szinte semmit nem tudunk.

Forrás: 24.hu/BBC

search icon