Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormát!
Ne csak húsvétkor fogyasszunk tormát!

A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelt tormatermékek iránti kereslet.

A csípős ízéről ismert növény termesztésében Magyarország élen jár az Európai Unióban. A boltokban kapható termékek zöme hazai termelésből származik, de a cseh és a brit fogyasztókhoz is eljut a magyar zöldség – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Bár a különböző tormakészítmények egész évben elérhetők a boltok polcain, a kereslet a húsvét előtti hetekben jelentősen megnő. Jó hír a magyar termékek kedvelőinek, hogy az áruházakban kapható tormatermékek nagy része hazai termelésből származik. Hazánk ugyanis európai szinten is kimagasló a növény termelését tekintve.

Magyarországon közel 1250 hektáron folyik tormatermesztés, a betakarított éves mennyiség pedig 10-11 ezer tonna körül alakul. A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai piac, hanem az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés. A hazánkban termelt torma jelentős részét exportáljuk. A magyar torma elsősorban az Egyesült Királyság, valamint Csehország piacán jelenik meg, jellemzően friss, feldolgozatlan formában.

A húsvéti időszakban a legtöbb fogyasztó a reszelt változatot keresi, de az élelmiszeripar is előszeretettel használja savanyított és ecetes tartósított készítményekhez (uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb.) is.

A torma hazánkban őshonos növény, jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak, fogyasztáskor ezért szökik könny a szemünkbe, illetve az orrunkat is erősen ingerli. A frissen reszelt torma rendkívül egészséges, magas a C-vitamin tartalma, emellett baktérium- és vírusölő hatású.

(NAK)

Fotó: Canva

    search icon