Újabb platformokon jelenik meg a hulladékmentes divat
Újabb platformokon jelenik meg a hulladékmentes divat

Amióta 2019-ben az ENSZ arról számolt be, hogy a divatipar felelős a globális szén-dioxid-kibocsátás 8-10 százalékáért, egyre nagyobb hangsúlyt kap a fast fashion problémája. Tudjuk, hogy a textilgyártás nem csak sok vizet igényel, és sok CO2-t termel, hanem ruhadarabok tonnái kerülnek végül hulladéklerakóba anélkül, hogy viselnék őket valaha. Európában az Egyesült Királyságban vásárolják meg a legtöbb ruhaipari terméket, egy fogyasztó átlagosan évente 26,7 kg ruhát vesz meg.

Ezeknek a környezetre is káros gyakorlatoknak egyre nagyobb a visszhangja, és már a Tiktok platformjára is begyűrűzik. Az Euronews egy olyan fiatal tervezőt mutat be, aki régi használt ruháknak új életet ad patchwork technikával. Scarlett Hawkes a pandéimának köszönhetően még több időt tudott tölteni a régi ruhadarabok hulladékmentes újrafelhasználásával és egyre több vevő kezdett érdeklődni márkája iránt.

A hulladékmentesség fontos szempont Hawkes munkáiban: a nagyobb maradék anyagdarabokból fejpántok készülnek. A kisebb darabokat pedig az eBay-en vásárolt régi gyapjú takarókba töltve kutya- és macska fekhelyként hasznosítva menhelyeknek adja.

A tervező TikTok-on timelapse videókat is megoszt a munkafolyamatokról, így népszerűsítve az etikus és fenntartható divatot.

Annak ellenére, hogy a hulladékmentesség koncepciója már jó ideje létezil, egy csomó embernek még mindig újdonság. Csak légy kreatív és ne túl szigorú magaddal, ha a legelején nem sikerül teljesen hulladék nélkül élni. Időbe telik.

avat be Scarlett Hawkes.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon