Általában két típusú ember van: aki már november végén felkészült a karácsonyra, és aki még 24-én is aggódva rohangál hozzávalókért, ajándékokért. Ha a második csoportba tartozol, ezek a receptek ki fognak húzni a csávából, ugyanis pillanatok alatt készen vannak!

Korábban nem voltam az a nagy sütisütős típus, aztán egyszer csak megcsapott a háziasszonyok szele, és valamiért állandóan sütni akarok. Pedig borzasztó béna voltam: a tortáim szétcsúsztak, a kekszeim megégtek, a sütijeim kiszáradtak. Aztán biztosan megszállt valami, mert egyszerre csak ügyesedni kezdtem, és egyre finomabb és komolyabb sütiket kezdtem el gyártani. Persze az is lehet, hogy simán csak gyakorlat teszi a mestert. Habár még most sem vagyok egy mestercukrász, a karácsonyi sütim a vörös bársony torta lesz, így merem állítani, hogy már megütök egy erős átlagszintet.

Azonban a karácsony, akármennyire is igyekszik az ember, legtöbbször a kapkodásról, a csúszásról szól. Éppen ezért tiszta szívből javaslom mindenkinek, hogy egyszerű, könnyen elkészíthető recepteket válasszon, különösen, ha vendégváró falatokról van szó.

Bízom benne, hogy a következő 3 recept segít majd azoknak, akik finom, de gyorsan összeüthető sütikre vágynak az ünnepek alatt.

Bababarát mézeskalács

Kezdjük a 0 éves kategóriával, ahol ugyanis már gőzerővel robog a hozzátáplálás, ott biztosan szívesen kínálnád a 0–3 éves korosztályt valamilyen egészséges sütivel. Arról nem is beszélve, hogy a 0–1 év közötti babák nem ehetnek mézet, éppen ezért egy mézmentes, de annál finomabb mézeskalácsreceptet hoztam most.

Hozzávalók:

  • 250 g zabliszt
  • 2-3 ek mézeskalács-fűszerkeverék
  • 150 g cukormentes datolya
  • 1 tk foszfátmentes sütőpor
  • 100 g olvasztott vaj
  • 2-3 ek mogyivaj vagy kesuvaj
  • 1 tojás

Így készítsd el!

A datolyákat áztasd be forró vízbe negyed órára! A száraz hozzávalókat keverd össze, majd a datolyát aprítóban krémesítsd, és add hozzá a tojás kíséretében a száraz alapanyagokhoz! Ezután jöhet a vaj. Végül alaposan dolgozd össze a masszát!

Én egy éjszakára a hűtőbe tettem, de ha csak egy órád van, az is untig elég. Ezután nyújtsd ki, de használj lisztet bőven, mert elég ragadós a massza a datolyától. Ezután jöhet a szaggatás, és 10–13 perc alatt 180 fokon készre sül.

kéz fog egy kekszet asztalon keksz a tálban
Sünis és mókusos mézeskalácsok

Tökmagos–fehércsokis keksz

A keksz az egyik legjobb vállalás, mert azon túl, hogy nagyon finom, pillanatok alatt kész van. Ezzel a tökmagos verzióval biztosan nem lősz mellé, és mindenki imádni fogja!

Hozzávalók:

  • 140 g liszt
  • 90 g tökmag
  • 1 csapott kanál sütőpor
  • 130 g vaj
  • 50 g barna cukor
  • 80 g cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 1 mk vaníliaesszencia
  • 60 g fehér csoki
  • 1 ek tökmag

Így készítsd el!

Elsőként a lisztet szitáld egy tálba, a tökmagot daráld le egy aprítóban, majd mehet a liszthez a sütőporral együtt. A vajat keverd habosra a kétféle cukorral, a tojássárgájával és a sóval, majd add hozzá a vaníliát is!

A vajas keverékbe mehet a tökmagos liszt, majd alapos keverés után formázz belőle 10–12 golyót! Kissé lapítsd ki őket, majd rakd sütőpapíros tepsire egymástól kb. 5 centire!

A kekszek tetején eloszlathatod a durvára vágott fehér csokit és a tökmagot, végül 180 fokos sütőben kb. 14 perc alatt kisülnek.

Remek vendégváró lehet ez tökmagos keksz.

Gesztenyés sajttorta

Ha picit több időd van, de továbbra sem tervezel órákig a konyhában robotolni, a sajttorta mindig kiváló választás. A legtöbb háztartásban van hozzá minden. Látványos, finom, és ez a gesztenyés verzió még nagyon ünnepi is.

A recept egy 26 cm-es formához készült.

Hozzávalók:

  • 200 g zabkeksz
  • 50 g sült gesztenye
  • 1 ek barna cukor
  • 40 g vaj
  • 40 g 100%-os gesztenyemassza
  • 500 g natúr krémsajt
  • 100 g barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 175 ml tejföl
  • 300 g gesztenyemassza
  • 2 tk balzsamecet
  • 2 ek rumaroma
  • 75 g sült gesztenye a tetejére
A gesztenyés sajttorta egyszerű, de igazán ünnepi süti.

Így készítsd el!

A gesztenyés sajttorta zabkeksszel indul. Ehhez a kekszet egy aprító segítségével daráld le, morzsold mellé a sült gesztenyét, és add hozzá a cukrot! A vajat és a gesztenyemasszát keverd el, és add a kekszes alaphoz! Kész is a tészta, amit egy sütőpapírral bélelt formába nyomkodhatsz, majd a hűtőbe kerül kb. fél órára.

Eközben elkészülhet a krém, amihez egy robotgépre lesz szükség: a mascarponét és a cukrokat keverd habosra, majd mehetnek hozzá a tojások. A gesztenyemasszába keverd bele a tejfölt, majd egy kis rummal ízesítve mixeld a két anyagot! Jöhet a sütés: ehhez 180 fokra elő kell melegíteni a sütőt. A keksz tetejére kerül a krém, majd a gesztenye. 180 fokon 10 percig, vízfürdőben süsd (a forma alá egy tepsibe mehet a víz, én legalábbis így szoktam).

hirdetés
Exit mobile version