Van-e karácsony Kínában?
Van-e karácsony Kínában?

Kínában nem hivatalos ünnep a karácsony, így az irodák, az iskolák és az üzletek többsége nyitva tart az évnek ebben a szakában. Évről évre egyre inkább szűrődik azonban be a nyugati kultúra, így ma már Kínában is érezhető a karácsonyi hangulat. Kicsit úgy, mint hazánkban a Halloween ünnepén.

Hongkong, Marokkó és Tajvan hasonló a nyugati országokhoz, és karácsonyi díszítésben tündököl az év vége közeledtével. A fő hajtóerő itt is a fogyasztói társadalom, és a nagy bevásárlóközpontok már novembertől karácsonyi giccsben úsznak.

kínai karácsony
Kínában is jelen van a karácsony, de sajnos legfőképpen a vásárláshoz és a tömegkultúrához kapcsolódó szokások szivárogtak át.
Fotó: reveriechaser.com

Létezik olyan, hogy kínai Mikulás?

A Mikulás nem ritka Kínában, jellemzően az ő figurája is a bevásárlóközpontokhoz köthető. Manók helyett gyakran a húgai, manóknak öltözött vagy vörös-fehér szoknyát viselő fiatal nők kísérik. Hongkongban a Mikulást Lan Khoongnak vagy Dun Che Lao Rennek hívják.

kínai karácsony
karácsony kínában
A kínai árusoknál könnyedén megfér egymás mellett a mikulásbábu és a gésababa.
fotó: metallicman.com

A kínai karácsonyi vacsorát sokszor a gyorséttermek biztosítják

Bár egyes becslések szerint Kínában 67 millió keresztény él, létszámuk valójában elenyésző kisebbségnek tekinthető. A legtöbb kínai figyelmen kívül hagyja a karácsonyi ünnep vallásos eredetét, és a családi meghittség se olyan szinten van jelen náluk, mint a keresztény gyökerű országokban. A fiataloknak a karácsonyeste inkább arról szól, hogy összegyűlnek a barátokkal, és elmennek egy karaokebárba vagy szórakozóhelyre. A nyugati éttermek és gyorséttermek felülnek a karácsonyi hangulatra, és ilyenkor ünnepi kínálattal készülnek. Nekünk persze fura belegondolni, hogy egy McDonald’s-ban is lehet tölteni a karácsonyt.

kínai karácsony
karácsony kínában
Helyi jellegzetesség a kínai karácsonyi alma, melyen egy jókívánság olvasható. Kínában ünnepekkor jellemző, hogy valamilyen kedves, jókívánsággal ellátott gyümölcsöt adnak egymásnak a családok, és ez karácsonykor sincs másként.
Fotó: Baoxin Guo, China Daily

A legtöbben tehát nem a keresztény karácsonyt ünneplik Kínában, hanem jó alkalmat találnak arra, hogy együtt töltsék az időt szeretteikkel, barátaikkal. Pontosan az említettek miatt kimondottan karácsonyi ételek sincsenek a helyi lakosok asztalain, sült pulyka és egyéb nyugati ünnepi fogások jellemzően a szállodák és a külföldi éttermek menüiben lelhetők fel.

Kiemelt kép: Canva

search icon