Van-e karácsony Kínában?
Van-e karácsony Kínában?

Kínában nem hivatalos ünnep a karácsony, így az irodák, iskolák és üzletek többsége továbbra is nyitva tart. Évről évre, egyre inkább szűrődik be a nyugati kultúra, és Kínában is tettenérhető a karácsonyi hangulat. Kicsit úgy, mint hazánkban a Halloween elterjedése.

Honkong, Marokkó és Tajvan hasonló a nyugati országokhoz, és karácsonyi díszítésben ég. A fogyasztói társadalom itt is a fő hajtóerő, és a nagy bevásárlóközpontok már novembertől karácsonyi giccsben úsznak.

kínai karácsony
Kínában is jelen van a karácsony, de sajnos legfőképpen a vásárlás és a tömegkultúra oldala szivárgott át.
fotó: reveriechaser.com

Sőt, még a Mikulás sem ritka, jellemzően ez is a bevásárlóközpontokhoz köthető. Manók helyett gyakran nővérei, manóknak öltözött vagy vörös-fehér szoknyában öltözött fiatal nők kísérik. Hongkongban a Mikulást Lan Khoongnak vagy Dun Che Lao Ren-nek hívják.

kínai karácsony
karácsony kínában
A kínai árusoknál könnyedén megfér egymás mellett a mikulás bábú és a gésa baba.
fotó: metallicman.com

Bár egyes becslések szerint Kínában 67 millió keresztény él, de elenyésző kisebbségnek tekinthető. A legtöbb kínai figyelmen kívül hagyja a vallásos eredetét, és a családi meghittség se olyan szinten van jelen, mint a keresztény gyökerű országokban. A fiataloknak a karácsonyeste inkább arról szól, hogy összegyűlnek a barátokkal és elmennek egy karaokebárba vagy szórakozóhelyre. A nyugati éttermek és gyorséttermek felülnek a karácsonyi hangulatra, és ilyenkor ünnepi kínálattal készülnek. Ugye milyen fura lenne, egy McDonald’s-ban tölteni a karácsonyt?

kínai karácsony
karácsony kínában
Egyik jellegzetesség a kínai karácsonyi alma, amin egy jókívánság olvasható. Kínában ünnepekkor jellemző, hogy valamilyen kedves, jókívánsággal ellátott gyümölcsöt adnak egymásnak a családok, ez karácsonykor sincs másként.

A legtöbben tehát nem a keresztény karácsonyt ünneplik, hanem egy jó alkalmat találnak arra, hogy együtt töltsék az időt szeretteikkel, barátaikkal, megragadják az alkalmat arra, hogy egy vidám estét töltsenek a hozzájuk közel állókkal. Pontosan az említett dolgok miatt kimondottan karácsonyi ételek sincsenek a helyi lakosok asztalain, sültpulyka és hasonló nyugati ünnepi fogások jellemzően a szállodák és külföldi éttermekben érhetőek tetten.

search icon