Új akciótervvel állt elő Kína a levegőminőség javítására
Új akciótervvel állt elő Kína a levegőminőség javítására

Kína szigorúan és észszerűen fogja szabályozni a teljes szénfelhasználását, és korlátozni tervezi a nagy kibocsátású projekteket a levegőminőség javítása érdekében.

A terv szerint Kína 2025-re a 2020-as évhez képest tíz százalékkal kívánja csökkenteni a 2,5 mikrométernél finomabb szálló por sűrűségét, és a súlyos szennyezéssel járó napok számát egy százalék alatt akarja tartani – tudósít az MTI a kínai Államtanács csütörtökön közzétett akcióterve alapján.

Az intézkedések között megjelenik továbbá az új és tiszta energiaforrások fejlesztése, a földgáztermelés növelése, valamint a nagy energiafogyasztást és magas kibocsátást eredményező projektek visszaszorítása.

A terv egyik célja, hogy a Peking-Tiencsin-Hopej régió és a környező területek szénfelhasználását 2025-ig a 2020-as szinthez képest mintegy tíz százalékkal csökkentsék, míg a Jangce folyó deltájában 5 százalékos csökkentést szeretnének elérni. A kínai kormány továbbá célul tűzte ki, hogy 2025-re az alternatív vagy megújuló forrásokból származó energiafogyasztás a teljes fogyasztás mintegy húsz százalékát tegye ki.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében Kína az elektromos járművek használatát is ösztönözni fogja, így 2025-re a kulcsfontosságú régiókban – köztük Pekingben, Tiencsinben és Sanghajban – az autópályák töltőállomásainak legalább nyolcvan százalékán, más régiókban pedig legalább hatvan százalékán elektromos töltőállomásokat fognak elhelyezni.

Az északi és északnyugati régiók kulcsfontosságú bányászati csomópontjai körüli távolsági szénszállítás kilencven százalékát a vasútnak kell majd biztosítania a terv szerint, növelve emellett a vízi áruszállítást is – írja az MTI a közlemény nyomán.

A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon