Kisebb csecsemők születnek a légszennyezés miatt
Kisebb csecsemők születnek a légszennyezés miatt

Azok az állapotos nők, akik jobban ki vannak téve a levegőszennyezés ártalmainak, nagyobb valószínűséggel szülnek kisebb babákat – figyelmeztet egy tanulmány.

A European Respiratory Society milánói nemzetközi kongresszusán ismertetett kutatás azt mutatja, hogy a zöldebb területeken élő nők nagyobb babákat szülnek, ez pedig segíthet a környezetszennyezés negatív hatásainak ellensúlyozásában. Azok a gyermekek, akik kisebb mérettel és alacsonyabb születési súllyal jönnek a világra, gyengébb tüdővel rendelkeznek, és idősebb korukban nagyobb lehet számukra az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kockázata. A tudósok szerint sürgősen csökkenteni kell a levegőszennyezést, valamint zöldebbé kell tenni a városi területeket, hogy jobban megvédhessék a csecsemőket a lehetséges károktól.

A friss tanulmány a Respiratory Health in Northern Europe (RHINE) című tanulmány adatain alapul, és öt európai országban élő, összesen 4286 gyermeket és azok édesanyját vizsgálták benne. Az országok Dánia, Norvégia, Svédország, Izland és Észtország voltak.

A kutatók a növényzet sűrűségéről készült műholdfelvételek elemzésével vizsgálták a zöld felületeket azokon a területeken, ahol az édesanyák éltek, beleértve az erdőket, a mezőgazdasági területeket és a városi parkokat is. A tanulmány öt szennyező anyag adatait is elemezte, amelyek a nitrogén-dioxid (NO2), az ózon, a fekete szén (BC) és kétféle szálló por – PM2,5 és PM10 – voltak.

Minden átlagos légszennyezettségi szint az Európai Unió által meghatározott határértékeken belül volt. Az információk összegyűjtése után a kutatók összehasonlították az értékéket a babák születési súlyával, és olyan változókat is megvizsgáltak, amelyekről ismert, hogy befolyásolják a születési súlyt: például az anya életkorát, dohányzási szokásait és az esetleges egészségügyi problémáit.

Mindennek alapján a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a magasabb légszennyezettség összefügg az alacsonyabb születési súllyal. Ez specifikus volt a PM2,5, PM10, NO2 és BC esetében, amelyek 56 g, 46 g, 48 g és 48 g átlagos súlycsökkenéshez kapcsolódtak. Amikor azonban a kutatók figyelembe vették a zöld területek mértékét is, a légszennyezés születési súlyra gyakorolt hatása csökkent.

Az az időszak, amikor a babák az anyaméhben nőnek, kritikus a tüdő fejlődése szempontjából. Tudjuk, hogy az alacsonyabb születési súlyú csecsemők fogékonyak a mellkasi fertőzésekre, és ez később olyan problémákhoz vezethet, mint az asztma és a COPD

– mondta Robin Mzati Sinsamala, a Bergeni Egyetem Globális Közegészségügyi és Alapellátási Tanszékének kutatója.

Hozzátette: „Eredményeink azt sugallják, hogy még a viszonylag alacsony szintű levegőszennyezésnek kitett terhes nők is kisebb csecsemőket szülnek. Az is kiderült, hogy a zöldebb területen való élés segíthet ellensúlyozni ezt a hatást. Lehetséges, hogy a zöldterületek általában alacsonyabb forgalmúak, vagy a növények segítenek megtisztítani a levegőt a szennyeződéstől, de a zöldterületek azt is jelenthetik, hogy az állapotos nők többet mozognak.

Az Európai Tüdőgyógyászati Társaság Érdekvédelmi Tanácsának elnöke, Arzu Yorgancioğlu professzor – aki nem vett részt a kutatásban – elmondta, hogy a tanulmány „egyre több bizonyítékot” mutat be arra vonatkozóan, hogy a levegőszennyezés milyen károkat okozhat az emberekben, „különösen a csecsemőknél és kisgyermekeknél”.

Az állapotos nők meg akarják védeni a babájukat a lehetséges károktól. Ugyanakkor nehéz csökkenteni a levegőszennyezésnek való kitettségünket, vagy zöldebbé tenni a környezetünket.”- mondta.

Az Unicef legutóbbi jelentése szerint Európában és Közép-Ázsiában több mint 5800 gyermek és tinédzser veszítette életét 2019-ben levegőszennyezéssel összefüggő okok miatt. A többség – 85 százalék – az első születésnapja előtt halt meg, ami heti 90 csecsemőt jelent – derül ki egy új adatelemzésből, amelyet a szeptember 5-én ismertettek.

Ami a légszennyezést illeti, a legapróbb tüdőkre rója a legnagyobb terhet, ami hatalmas károkat okoz a gyermekek egészségében és fejlődésében, és sokszor akár az életükbe is kerül” – mondta Regina de Dominicis, az UNICEF európai és közép-ázsiai regionális igazgatója.

A légszennyező anyagok és a gyermekek mérgező levegővel való kitettségének csökkentése kritikus fontosságú egészségük és társadalmuk védelme szempontjából. Ez csökkentené az egészségügyi költségeket, jobb tanulási képességeket, nagyobb termelékenységet és biztonságosabb, tisztább környezetet biztosítana mindenki számára.

(forrás: independent.co.uk)
Kiemelt kép: Canva

search icon