Egy tanulmány szerint a légszennyezésnek köze lehet az öngyilkosságokhoz
Egy tanulmány szerint a légszennyezésnek köze lehet az öngyilkosságokhoz

A National Bureau of Economic Research folyóiratban megjelent első ilyen jellegű nagyszabású tanulmány az Egyesült Államokban 2003 és 2010 között bekövetkezett haláleseteket vizsgálta. Az öngyilkosság gyakoribb lehet a légszennyezés által leginkább sújtott területeken, derül ki az új tanulmányból.

Megállapították, hogy a napi PM2,5, a tüdőn keresztül a véráramba jutni képes finom porszemcsék köbméterenkénti egy mikrogrammos növekedése a napi öngyilkosságok közel 0,5 százalékos növekedésével járt együtt. A PM2,5 havi szintű növekedése ugyanezen a szinten az öngyilkossággal összefüggő kórházi kezelések 50 százalékos emelkedésével járt együtt.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a légszennyezés évente 7 millió idő előtti halálesettel hozható összefüggésbe

– írja cikkében a Euronews.

A kutatók kimutatták, hogy növeli a légúti fertőzések, a szívbetegségek és a tüdőrák kockázatát, és még a magzat fejlődését is megváltoztathatja. Ugyanakkor egyre több bizonyíték van arra is, hogy a légszennyezés az agyra és a viselkedésre is hatással van. A kis részecskék bejuthatnak a tüdőbe, és csökkenthetik az oxigén beáramlását a véráramba. Tanulmányok kimutatták, hogy ez hatással lehet a termelékenységre, a stratégiai döntésekre, a tanulmányi teljesítményre és a mentális egészségre.

A légszennyezés és a mentális egészség közötti kapcsolatnak biológiai magyarázata lehet. A finom részecskéknek való kitettség nagymértékben megnövelheti a citokinek – a fertőzésre és gyulladásra válaszul termelődő neurotranszmitterek – szintjét, amelyek a depresszióval és az öngyilkossággal is összefüggésbe hozhatók. A szennyezés összefüggésbe hozható az agy gyulladásával, ami megzavarhatja a hangulatszabályozást.

A kutatók a vizsgálat során ellenőrizték a helyi munkanélküliséget, a népességet, az időjárást, az ünnepnapokat, a megyét, a hónapot és a hét időpontját. A tanulmány a napi öngyilkossági arányok és a havi öngyilkossággal kapcsolatos kórházi kezelések növekedése mellett azt is felfedezte, hogy a PM2,5 megemelkedett szintje több önbevalláson alapuló depressziós tünettel is összefügg.

(forrás: euronews.com/green)

search icon