A légszennyezés az ember életének minden szakaszára hatással lehet
A légszennyezés az ember életének minden szakaszára hatással lehet

Egy új tanulmány szerint a légszennyezés a magzati fejlődéstől kezdve a tizenévesek kognitív képességein át a felnőttkori mentális egészségig minden életszakaszra rányomhatja a bélyegét. A londoni Imperial College környezetvédelmi kutatócsoportja 35 ezer, a világ minden tájáról származó kutatás összegzésével jutott erre a következtetésre.

A tanulmány megállapításai szerint az egyik legfontosabb új összefüggés az újszülöttek egészségi állapota és a légszennyezés között húzódik. A hatások között az alacsonyabb születési súly, a vetélések és a halvaszületések számának emelkedése is megfigyelhető. Ahogy az Aljazeera cikke írja, a WHO szerint évente több mint 20 millió kis súlyú csecsemő születik, köztük több mint 15 millió koraszülött.

Ezzel együtt a légszennyezés hatása a reproduktív egészségre is jelentős, és nem korlátozódik csak az anyákra. A szennyezésnek kitett férfiaknál megfigyelhető a spermiumok kisebb mennyisége. Az Imperial College kutatóinak összegzése szerint a közelmúltban végzett tanulmányok azt is kimutatták, hogy a légszennyezés akadályozhatja a gyermekek tüdejének növekedését, befolyásolhatja a vérnyomásukat, és hatással lehet a kognitív és mentális egészségükre. Sőt, egy 8–9 éveseken végzett kutatás eredményei szerint a légszennyezésnek kitett gyermek várható tüdőtérfogatának mintegy 5%-át veszíti el.

Az emberi élet későbbi szakaszaiban szintén jelentős problémákhoz vezet a rossz levegő. Növelheti a szívhalál és a stroke kockázatát, valamint általánosságban a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A részecskeszennyezésnek való kitettség a demencia kialakulásának kockázatát növeli és felgyorsítja a kognitív hanyatlást.

Egy korábban általunk is bemutatott másik tanulmány szerint, ha a WHO által meghatározott határértékre, légköbméterenként 5 mikrogrammra csökkenne a PM2,5 részecskék szintje, akkor a várható élettartam átlagosan 2,2 évvel növekedne globálisan.

Lapunk gyakran foglalkozik a légszennyezés problémájával, mely hazánkban elsősorban a téli időszakban jelent komoly problémát, de az ipari létesítmények és a nagy forgalmú utak közelében élők esetében az év más időszakaiban is jelentős a kitettség.

search icon