Hogyan kell helyesen fűteni?
Hogyan kell helyesen fűteni?

Idén is elindult a Fűts okosan! kampány, amelyben a lakosság figyelmét igyekeznek felhívni a helyes fűtési gyakorlatra, mivel a levegő tisztasága szempontjából a lakossági fűtés problémás terület.

A fűtésből adódó légszennyezés a kisméretű részecskék (PM10) esetében a legmagasabb, innen ered a PM10 szennyezés 78%-a hazánkban. Épp ezért kiemelt jelentősége van annak, hogy a lakossági kibocsátás csökkenjen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja laboratóriumában tartott sajtótájékoztatón Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára elmondta: a magyar kormány mindent megtesz az emberek egészségének védelméért, a tiszta levegőért, ennek ellenére a fűtési szezon kezdetén tapasztalható, hogy romlik a levegő minősége, ezért indult útjára a Fűts okosan! kampány.

Fűts okosan!

Az AM államtitkára felidézte, hogy a kormány tavaly elfogadta az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, valamint integrált projektet indított 10 megyei jogú város részvételével a levegőterhelés csökkentésére, a szennyezettség mérséklésére.

A tájékoztatás szerint a Fűts okosan! kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb legyen a lakossági fűtésből származó levegőszennyezés, és a háztartások spóroljanak a fűtési számlán. Ehhez a kampány oldalán összegyűjtött tanácsok is segítenek, melyek alkalmazásával akár 30%al is mérsékelhető a fűtési számla, és ezzel párhuzamosan a kibocsátás.

Rácz András rámutatott, hogy a lakosság nem érzi kellő súllyal saját felelősségét a téli légszennyezés kialakulásában. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek kétharmada az ipart teszi felelőssé a levegő szennyezésért, holott ez fordítva van. Saját bevallásuk alapján a válaszadók 14%-a hulladékkal is tüzel, amit jogszabály is tilt. Ugyanakkor a válaszadók egyöntetűen megfogalmazták azt, hogy Magyarországon a legsúlyosabb környezetvédelmi probléma a levegőszennyezés.

Az Fűts okosan! kampány honlapján olyan, egyszerűen megvalósítható tanácsok is szerepelnek, mint például, hogy fűtsünk jól kiszárított fával. Ezek mellett szó esik arról, hogyan lehet optimálisan tüzet rakni a kályhában, vagy hogy melyek azok az anyagok, melyeknek elégetése szigorúan tilos. (MTI)

search icon