A légszennyezés csökkentése fejlesztheti a gyerekek memóriáját
A légszennyezés csökkentése fejlesztheti a gyerekek memóriáját

A Philips Alapítvány, a Global Action Plan és a Manchesteri Egyetem által közzétett új kutatás szerint a légszennyezés csökkentése javíthatja a gyermekek tanulási képességét. 

A Tiszta Levegő Nap 2020 alkalmából a kutatók olyan modellezést tettek közzé, amely szerint a beltéri és kültéri levegőszennyezés 20%-os csökkentése 6%-kal növelheti a gyermek munkamemóriáját, ami évente négy héttel több tanulási időnek felel meg. 

Az Egyesült Királyságban jelenleg akár 2000 iskola és óvoda is található olyan utak közelében, melyek a modellben használt nitrogén-oxid kiindulási szintjét meghaladó légszennyezettséggel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy legalább 500 000 gyermek van kitéve olyan mértékű szennyezésnek, amely befolyásolhatja a memóriájukat. 

A sürgős cselekvés ösztönzése érdekében a szervezetek arra kérik a brit kormányt és a helyi önkormányzatokat, hogy a kutatás mögött álló három szervezet által kidolgozott, újonnan indított Tiszta levegő az iskoláknak programot vezessék be az oktatási intézményekbe. 

A program keretében egy ingyenes online eszközhöz férhetnek hozzá a tanárok, a szülők és a helyi hatóságok is, mely személyre szabott intézkedéseket biztosít a légszennyezés elleni küzdelemben mind az iskolában, mind az iskola körül. 

(airqualitynews.com)

search icon