A légszennyezés növelheti a demencia kockázatát
A légszennyezés növelheti a demencia kockázatát

Három évvel ezelőtt egy nemzetközi tanulmány a Lancet folyóirat megbízásából 12 tényezőt sorolt fel, amelyek növelik a demencia kockázatát, köztük három újat: a túlzott alkoholfogyasztást, a fejsérülést és a légszennyezést. A levegőszennyezésnek, például az autók kipufogógázának való kitettség összefüggésbe hozható a demencia kialakulásának magasabb kockázatával; a genetikus tényezők fokozhatják a kockázatot.

A Journal of Alzheimer’s Disease 2023. május 2-i számában a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i tudósai által vezetett kutatócsoport tovább részletezi, hogy az utolsó ilyen új tényezőnek – a környezeti levegőszennyezésnek, például az autók kipufogógázának és az erőművek kibocsátásának – való kitettség hogyan jár együtt a demencia kialakulásának idővel mérhetően nagyobb kockázatával.

A kutatók mintegy 1100 férfi alapszintű kognitív teljesítményét vizsgálták. Az átlagéletkor 56 év volt, a követési idő 12 év volt. Figyelembe vették a levegőben lévő bizonyos anyagoknak (PM2,5) és a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkező nitrogén-dioxidnak (NO2) való kitettséget. Vizsgálták többek között az epizodikus memória, a végrehajtó és a verbális funkciók, az agyi feldolgozási sebesség értékelését is és az úgynevezett APOE genotípus értékelését.

(Az epizodikus emlékezet az a képesség, hogy visszaemlékezzünk és újra átéljünk különböző, specifikus múltbeli eseményeket. A végrehajtó funkció a magasabb szintű kognitív képességekre utal, amelyeket a mentális viselkedések és cselekedetek tervezésére, irányítására és koordinálására használnak. Az APOE egy olyan gén, amely a koleszterin és más zsírok véráramban történő szállításában kulcsfontosságú fehérje előállításához ad utasításokat. Az APOE egyik változatát vagy allélját, az APOE-4-et az Alzheimer-kór erős kockázati tényező génjeként azonosították.)

A kutatók megállapították, hogy a 40-es és 50-es éveikben a PM2,5-nek és NO2-nek nagyobb mértékben kitett résztvevők 56 és 68 éves koruk között rosszabb kognitív funkciókat mutattak a verbális funkciók (beszéd folyamatossága) terén. Az APOE-4 alléllal rendelkező személyek pedig még érzékenyebbnek tűntek, közülük a magasabb PM2,5-szintnek kitett személyek rosszabb eredményeket mutattak a végrehajtó funkciók terén, a magasabb NO2-expozícióval rendelkezők pedig az epizodikus memóriát illetően.

Eredményeink aláhúzzák annak fontosságát, hogy a módosítható kockázati tényezőket a lehető legkorábbi életkorban azonosítsuk- és hogy azok a folyamatok, amelyek révén a légszennyezés befolyásolja a későbbi életkori kognitív hanyatlás kockázatát, korábban kezdődnek, mint azt a korábbi tanulmányok sugallják

– mondta a tanulmány vezető szerzője Carol E. Franz, PhD, a pszichiátria professzora és az öregedés viselkedésgenetikai központjának társigazgatója.

 (Forrás: today.ucsd.edu)

search icon