Itt az idő, hogy őszintén szembenézzünk a légszennyezés veszélyeivel
Itt az idő, hogy őszintén szembenézzünk a légszennyezés veszélyeivel

A világon először nevezték meg a légszennyezettséget, mint emberi halálokot Nagy-Britanniában. A sajnálatos esemény még 2013-ban történt, a hatóságok azonban hosszas huzavona után csak most ismerték el.

Ella Kissi-Debrah családjával mindössze 30 méterre élet a lewishami déli körgyűrűtől, ahol a levegő szennyezettsége veszélyes szintű volt, a WHO ajánlásait a nitrogén-dioxid és a szállópor koncentrációja is meghaladta. Ezek fő forrása egyértelműen a közlekedés volt.

Ella egész életét a rendkívül szennyező utak közvetlen közelében élte le. Nem nehéz arra a következtetésre jutni, hogy a nitrogén-dioxidnak és a szállópornak való kitettsége nagyon magas volt.

-mondta a halottkém

A 9 éves kislány egy heves asztmaroham során vesztette életét, amit az akkori vizsgálat azzal könyvelt el, hogy „akut légzési elégtelenség” okozta halálát. Ella édesanyja viszont nem hagyta annyiban a dolgot és a lakhelyükön lefolytatott későbbi vizsgálatok eredményeivel kiharcolta, hogy újra vizsgálják ki az ügyet.

Rosamund Kissi-Debrah, Ella édesanyja. Fotó: Guardian/Kirsty O’Connor

Philip Barlow halottkém a lefolytatott vizsgálat alapján arra a megállapításra jutott, hogy a kislány a nagyon szennyezett levegő okozta asztmarohamtól halt meg. A sajnálatos elsősége valószínűleg új fejezetet nyit a légszennyezés veszélyességéről folytatott diskurzusban.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

Forrás: Guardian

search icon