A megújulók megelőzik a fosszilis tüzelőanyagokat
A megújulók megelőzik a fosszilis tüzelőanyagokat

Az Ember nevű energetikai agytröszt szerint a szél- és a napenergia májusban több energiát termelt az EU-ban, mint az összes fosszilis tüzelőanyag együttvéve. Ez volt az első olyan hónap, amikor ezek a megújuló energiaforrások több energiát termeltek, mint a nem megújulók. A fosszilis tüzelőanyagok mindeközben rekordalacsony, 27 százalékos arányban termeltek.

De vajon mi hajtotta az EU megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia növekedését? Az kutatócsoport adatai szerint a rekordok mögött a napenergia növekedése, a szélenergia erős teljesítménye és az alacsony villamosenergia-kereslet áll. Májusban az EU villamosenergia-termelésének 14 százalékát csak a napenergia termelte: ez minden idők legmagasabb értéke.

Az európai villamosenergia-átalakulás hipersebességbe kapcsolt, a tiszta energia egyik rekordot a másik után dönti meg

 – mondta Sarah Brown, az Ember nevű energetikai szakértői csoport európai vezetője.

Ennek oka, hogy a nyári napsütés több energiát tud előállítani, illetve az EU energiaigénye is csökken. Ilyen esetekben pedig lekapcsolnak néhány szénerőművet is. Az új megújuló energiaforrások telepítésének ösztönzése miatt a fosszilis tüzelőanyagokból származó áramtermelés idén januártól májusig szintén csökkent, lehetővé téve a nap- és szélerőművek megelőzését.

A mostani kedvező adatokhoz az is hozzájárult, hogy több európai ország gyors ütemben fejleszti energiaforrásait. Portugália 2022-ben 0,9 GW teljesítményű napelemerőműveket telepített, ezzel több mint 50 százalékkal, 2,5 GW-ra növelve napenergia-kapacitását, ami körülbelül 1 millió otthon energiaellátásához elegendő. Ez a többletkapacitás áprilisban az ország szél- és napenergia-termelését a villamosenergia-termelés több mint 50 százalékára emelte. Más uniós országok, köztük Spanyolország, Svédország és Belgium szintén rekordot döntöttek idén a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelés terén.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon