Portugália és Spanyolország élen jár a megújuló energiában
Portugália és Spanyolország élen jár a megújuló energiában

A szél- és napenergia termelése idén tavasszal számos uniós országban új csúcsokat döntött. Spanyolországban idén áprilisban napenergia az összes villamosenergia-termelés 22 százalékát adta. Portugáliában az összes megtermelt energia csaknem felét a szélenergia adta. A várakozások szerint a két ország nyáron még több energiát fog tudni előállítani ezekből a forrásokból, ami még jobban visszaszoríthatja a fosszilis energiaforrásokat.

Az Ember nevű tiszta energiával foglalkozó kutatószervezet új adatai szerint a nap- és szélenergia a múlt hónapban Portugália villamos energiájának több mint felét adta. Tavaly az ország rengeteg új napelemerőművet telepített, és ezzel több mint 50 százalékkal, 2,5 GW-ra növelte napenergia-kapacitását, ami körülbelül 1 millió otthon energiaellátásához elegendő. A várakozások szerint a nyári hónapokban, amikor a napenergia jellemzően a csúcson van, újabb rekordok várhatóak.

Ahogy Európa kilábal a télből, a napenergia fejlesztésére irányuló befektetések egyre nagyobb szerephez jutnak. Tavasszal a megújuló energiaforrások hatékonyan enyhítik az aszályok és a magas villamosenergia-árak hatását az egész EU-ban

– mondta Nicolas Fulghum, az Ember kutatóintézet elemzője.

A napenergia az elmúlt hónapokban a többi portugál megújuló energiaforráshoz képest a legnagyobb teljesítményt nyújtotta. Az 50 százalékos küszöböt a viszonylag szerényebb szélenergia-termelés ellenére sikerült átlépni. Ugyanakkor a tavalyi év során az aszályok számos mediterrán országot érintettek. Emiatt Portugáliában a vízerőművek alacsony teljesítménye, Spanyolországban és Olaszországban pedig az aszályos időjárás befolyásolta az energiatermelést.

A szél- és napenergia együttesen szintén rekordmagas szintet ért el Spanyolországban, a megtermelt villamos energia 46 százalékát adva. Az importot is figyelembe véve az Ibériai-félsziget két országa áprilisban együttesen a villamosenergia-szükséglet 49 százalékát fedezte e két megújuló energiaforrásból.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon