Milliárdos megújulóenergia-projektek rekedtek meg az Egyesült Királyságban
Milliárdos megújulóenergia-projektek rekedtek meg az Egyesült Királyságban

Úgy látszik, az energiaátmenet nehézségei nem csak Németországban és Magyarországon, vagy Csehországban jelentkeznek, most elérték az Egyesült Királyságot is. Ahogy a felhasznált energiamennyiség egyre nagyobb része megújulókból származik, ez egyre jelentősebben terheli a hálózatokat, amelyektől egyre nagyobb rugalmasságot kíván.

A BBC információi szerint több milliárd font értékű zöldenergia-projektek vannak felfüggesztve, mert nem csatlakozhatnak az Egyesült Királyság villamosenergia-rendszeréhez. Egyes új nap- és szélerőművek akár 10-15 évet is várhatnak a csatlakozásra, mert a hálózatban nincs kapacitás. A megújuló energiával foglalkozó cégek joggal tartanak attól, hogy ez veszélyeztetheti a brit éghajlati célok elérését. A rendszert kezelő National Grid elismeri a problémát, de szerinte alapvető reformra van szükség.

Az Egyesült Királyság jelenleg azt tűzte ki célul, hogy 2035-re villamos energiájának 100%-át szén-dioxid-kibocsátás nélkül állítsák elő. A cél eléréséhez azonban a megújuló projektek számának nagymértékű növelésére lesz szükség országszerte. Becslések szerint ötször több napenergiára és négyszer annyi szélre van szükség. A kormány és a magánbefektetők 198 milliárd fontot költöttek a megújuló energia infrastruktúrájára 2010 óta. Most azonban az energiavállalatok arra figyelmeztetnek, hogy a zöldenergia-projektjeik rendszerhez történő csatlakoztatásának jelentős késései veszélyeztetik a zöld energiát online hozni való képességüket.

Egy új szélerőműpark vagy napelemes telephely csak akkor kezdheti el az emberek otthonainak energiaellátását, ha már rákapcsolták a hálózatra. Az olyan energiacégek, mint az Octopus Energy, Európa egyik legnagyobb megújuló energiával foglalkozó befektetője, azt állítják, hogy a National Grid azt mondta nekik, hogy egyes csatlakozásokra akár 15 évet is várniuk kell, ami messze túlmutat a kormány 2035-ös célkitűzésén.

A BBC számításai szerint jelenleg több mint 200 milliárd font értékű projekt áll sorban. A National Grid saját adatai szerint körülbelül 40%-uk legalább egy évig tartó csatlakozási várakozással kell szembenézzen. Ez több tízmilliárd font értékű késedelmes beruházást jelent. Zoisa North-Bond, az Octopus Energy Generation vezérigazgatója szerint jelenleg nálunk van az egyik leghosszabb hálózati sor Európában.

A probléma az, hogy sok új megújuló projekt pályázik csatlakozásra, amivel a hálózatfejlesztés nem tud lépést tartani. A rendszert akkor építették ki, amikor évente csak néhány fosszilis tüzelésű erőmű kért csatlakozást, de most 1100 projekt áll sorban.

A britek 2010 óta a második legnagyobb mennyiségű megújuló villamos energiát kötötték be Európában, most azonban jelentős fejlesztésekre van szükség a továbblépéshez. A National Grid a következő 40 évben további 20 milliárd fontot kell gyűjtsön az ügyfelek számláiból, hogy kifizesse a hálózat szükséges fejlesztéseit. Miközben a lakossági árak – ettől függetlenül – ugrásszerűen megnőttek az elmúlt évben, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

A szolgáltatókat felügyelő Ofgem energiaipari szabályozó hatóság hálózati igazgatója azt mondta, hogy ez az új beruházás minimális hatással lesz az ügyfelek számláira:

A jövő a zöld, biztonságosabb és valójában olcsóbb energiáé. Tudjuk, hogy bizonyos beruházási költségekkel kell eljutnunk, de hosszú távon ez mindannyiunk számára olcsóbb lesz.

(Forrás: bbc)

search icon