Energiaközösségek és hálózatbővítés lesz a megoldás a növekvő energiaigényekre
Energiaközösségek és hálózatbővítés lesz a megoldás a növekvő energiaigényekre

Áder János továbbra is lát lehetőséget a háztartási naperőművekben termelt energia befogadására jelenleg is és egyebek mellett energiaközösségek létrehozását javasolja ennek érdekében. A volt köztársasági elnök a Portfoliónak adott interjújában energetikát és fenntarthatóságot érintő kérdésekről beszélt.

Áder Jánosnak feltették a kérdést, hogy mi a véleménye arról, hogy a háztartási naperőművekből érkező többletáramra stoppot vezettek be. A volt kormányfő az egyik legnagyobb kihívásnak azt tartja, hogy a meglévő hálózatot miként lehet hatékonyabban a nap- és szélenergiához igazítani, ugyanis az elmúlt időszakban minden évben a korábbi terveket felülmúlóan növekedett a naperőművek kapacitása, és a mostani hálózatnak problémát jelent ennek a fogadása.

A szaldó eltörlésére is azért volt szükség, mert folyamatosan azon dolgoznak, hogy a meglévő hálózatra ezt a megnövekedett pluszkapacitást hogyan lehet egy megfelelő szoftverrel, egy okostechnikával, a hálózat bővítése nélkül vagy azt megelőzően feljuttatni – közölte a volt államfő.

Kifejtette, az egyik megoldás az energiaközösségek létrehozása, a másik pedig az elszámolási rendszer és az okosmérők alkalmazásának elterjesztése. De azzal tisztában kell lenni, hogy az egész világnak, így Magyarországnak is nő az energiaigénye. Amit egyfelől lehet és kell is kezelni energiahatékonysággal, illetve megújuló energiaforrásokkal. De szükség lesz alaperőművekre is. Magyarországon az atomenergia megkerülhetetlen.

A termőföld mint kincs

Veszítjük el az egyik legfontosabb erőforrásunkat, a termőföldet – figyelmeztetett a Kék Bolygó Alapítvány kuratóriumi elnöke ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy a föld minőségének megóvását támogatnunk kell hazai és uniós forrásokból is.

Az alapítvány szemléletformáló tevékenységéről, az oktatási feladatairól, a startupokat támogató tevékenységéről, valamint az általa alapított tőkealap befektetéseiről is beszélt, de kifejtette álláspontját az aktuális energetikai ügyek mellett a fakivágásról is.

Előkészítés alatt van az általános iskolát az elsőtől a nyolcadik osztályig lefedő oktatási program, amiből a diákok majd a fenntarthatóságról tanulnak. Azonban a középiskolák számára ez már nemhogy kész van, de használhatják is. Ez egy szabadon választható tárgy, és 2024 májusában már választható érettségi tantárgy is lesz.

– hangzott el az interjúban.

A teljes interjú a Portfolio oldalán olvasható.

search icon