Ez történik, ha csak gyorséttermi ételeket eszel
Ez történik, ha csak gyorséttermi ételeket eszel

A gyorséttermi hagyományok nyugatról, egész pontosan Amerikából gyökereznek. Maga a kifejezés arra utal, hogy az étel gyorsan készül el, tehát javarészt előre elkészített. Markáns ízét főként ízfokozóknak köszönheti, illetve jellemző rá a magas zsír-, cukor- és sótartalom. De vajon milyen hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása?

A felgyorsult világ velejárója, hogy egyre kevesebb szabadidővel rendelkezünk. Sokszor nemhogy vacsorát főzni, de ebédszünetet tartani sincs időnk, így a táplálkozás során is igyekszünk a hatékonyságra és a gyorsaságra törekedni. Erre az igényre csaptak le a félkész- és késztermékek a piacon, amelyeket seperc alatt beteszünk a mikróba, és már el is készülnek.

Tipikus gyorsételnek számít a hamburger, a pizza, vagy akár a hot dog.

A megnövekedett kereslet miatt a gyorséttermekben is a nagyobb mennyiség előállítása, olcsóbb és gyorsabb elkészítése került előtérbe a „hagyományos módon” elkészített ételek helyett. Sajnos, a menüben található ételek messze kerültek a természetes alapanyagokat tartalmazó ételektől.

2004-ben készült el a nagysikerű dokumentumfilm, a „Super Size Me”, amelyben egy 32 éves férfi vállalta, hogy 30 napon keresztül csak és kizárólag gyorséttermi ételeket fogyaszt. A kihívásnak komoly egészségügyi következménye lett, a film pedig rávilágított a széles körben elterjedt gyorséttermi ételek káros hatásaira.

Az „Super Size Me” egyébként magyarul is megtekinthető az interneten:

A „diagnózis” pedig a következő lett a 30 napos „kúra” után:

  • Naponta 5000 kalóriát vett magához a főszereplő, „mindössze” napi háromszori étkezés során (az aktív férfiak napi szükséges kalóriabevitele 3000 körül mozog).
  • 1 hónap alatt 11 kilogrammot szedett fel, a testzsírszázaléka 13 százalékkal nőtt.
  • Depresszióssá vált, általános rossz közérzet lett rajta úrrá, letörtségtől, fejfájástól, hangulatváltozásoktól, szexuális gondoktól és vesekárosodástól szenvedett.

Milyen hatása lehet annak, ha nem minden nap, de gyakran fogyasztunk gyorsételt?

  • A gyorsétel károsítja a belső szerveket.
  • Felborítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
  • Általánossá válik a fáradtság, rosszkedv, fásultság.
  • Elhízás, cukorbetegség, szívelégtelenség jelentkezhet.
  • Rövid távon memóriaveszteség, hosszú távon teljesítőképesség-csökkenés is kialakulhat.

Mi a helyzet az egészségesnek tűnő ételekkel a gyorsméttermekben, például a turmixokkal vagy a csirkés szendviccsel?

A turmixok összetevői között szerepelnek sűrítőanyagok, illetve különböző szirupok is, amelyek mesterséges utánzatai a valódi, természetes ízeknek. A csirkehús esetében pedig a természetes húst felváltja víz, búzakeményítő, szőlőcukor, illetve más adalékanyagok.

A filmben szereplő dietetikusok között több olyan is akadt, aki soha nem javasolja a gyorséttermi étkezést, vagy maximum havi egyszer, ha mellette rendszeresen sportolunk és egészséges életet élünk.

search icon