Meatless Monday: a különleges gesztenye

Meatless Monday: a különleges gesztenye
Meatless Monday: a különleges gesztenye

Barátságos megjelenése mellé csodálatos íz társul: nem véletlenül népszerű a gesztenye. Idén se feledkezzetek meg a gesztenyeszezonról! Mutatunk is pár remek felhasználási módot.

A húsmentes étkezés nem csak friss zöldségeket és roppanós gyümölcsöket jelenthet: a Felelős Gasztrohős segít nekünk abban, hogy most a gesztenyét is a szívünkbe zárjuk.

A karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kelléke a lefagyott ujjainkat és a lelkünket is felmelegítő, éhségűző csemege, a sült gesztenye. Szerencsére egyre több piacon, termelőnél találkozhatunk vele, így olcsóbban és sokrétűen felhasználhatjuk ezt a régóta ismert növényt. 

gesztenye kosár férfi őszi erdő
Ha ősz, akkor gesztenyegyűjtés!

A sokat érő gesztenye

A rómaiak úgy tartották, hogy ott élhet jól az ember, ahol a szelídgesztenye megél. Nagy becsben tartották a fát, mivel ínséges időkben egy fa egy ember teljes élelmezését biztosította. 

Egyes források szerint a harcba induló katonák is gesztenyekását fogyasztottak. Ez jól szemlélteti, hogy tápanyagokban mennyire gazdag alapanyagról van szó. Hazánkban már az ősember is ismerte a szelídgesztenyét, a 13. században pedig már honos lehetett. 

Napjainkban már több szelídgesztenye-termő vidéket is ismerhetünk itthon: megterem a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon és a Börzsöny déli részén is. 

gesztenyefa ég
A gesztenye termése látványnak sem utolsó.

Gesztenye a kertben

Már a fa külleme is igen csábító lehet a kertész számára, azonban szépségénél sokkal többet rejt magában.

Ha nem szeretnél minden évben ezreket költeni a gesztenye iránti rajongásodra, érdemes lehet ültetni egy csemetét a kertedben. Most még időben is vagy, hiszen az őszi faültetés javában zajlik.

A fa nem különösebben igényes, azonban a savas talajt kedveli, így, ha nem ilyen területen élsz, érdemes savanyítani a földet ültetés előtt. Emellett magasabb a növény vízigénye, és a páratartalmat sem veti meg, így a csapadékosabb területeken jobban érzi magát. 

Mint minden fa esetében, érdemes itt is szem előtt tartani a kifejlett egyed méretét, és annak tudatásban választani ki a helyét a kertben, hogy a gesztenyefa 10–25 méter magasra nőhet.

Egészséges és finom

A gesztenyét gyógynövényként is számontartják. A gesztenyeméz megszüntetheti a visszérproblémákat és a trombózist, a leveléből és a héjából készült főzet pedig megnyugtatja a nyálkahártyát. Segít a téli meghűlés, köhögés, hörghurut enyhítésében. Húsa alacsony energiatartalmú, de magas a rosttartalma. Emellett kiemelkedő mennyiségű C-vitamin és folát, valamint jelentős mennyiségű B-vitamin, magnézium, kálium, kalcium és vas is található a gesztenyében. 

sült gesztenye vas edény levél
Kevés ízletesebb őszi finomságot tudnánk említeni!

Édes, sós, fűszeres: a gesztenye rengeteg ételben megállja a helyét

A cukros, rumos kész masszák helyett érdemes a késő őszi, téli időszakban betárazni szelídgesztenyéből, és előfőzve elrakni a mélyhűtőbe. Semleges, kicsit édeskés íze miatt sós és édes ételekhez egyaránt jól használható. 

A karácsonyi időszakban például remek tölteléket készíthetünk belőle, amely megsütve magában is isteni. Hagymával, póréhagymával, fűszerekkel párosítva rizottóra is tehetjük, vagy keverhetjük kelbimbóval, salátákkal. 

Édes és sós krémlevest is készíthetünk belőle. Jól passzol a csicsókával, a pasztinákkal, a póréhagymával, a körtével és az almával is. Az edzés utáni, reggeli gyümölcsturmixunkat is feldobhatjuk, tartalmasabbá tehetjük a gesztenyével bármilyen olajos mag helyett. Sütve magában is isteni nassolnivaló, a sütés titka az előzetes áztatás, így lesz ugyanis puha a sült gesztenyénk. 

Vagdossuk be kicsit a gesztenye héját, áztassuk fél órán át hideg vízben, majd tegyük meleg sütőbe, magas hőfokra! A püré mellett lisztváltozatát is érdemes kipróbálni nem csak a gluténmentesen étkezőknek. Habár ára elég borsos, de már fele-fele arányban is jól érezhető a süteményekben, palacsintában vagy akár egy focacciában is különleges íze. 

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg főtt, tisztított gesztenye
  • 1 db póréhagyma
  • 1 szárzeller
  • gerezd fokhagyma
  • 1 db paszternák
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 15 dkg vaj
  • 4 dl zöldségalaplé
  • fél dl száraz fehérbor
  • a tetejére kakukkfüves olajon pirított zsemlekocka
gesztenye gesztenyekrémleves asztal tálak kanál
A gesztenyekrémlevest ki kell próbálnotok!

Így készítsd el!

A megmosott gesztenyeszemeket vízbe rakva kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Ha kihűlt, vagdaljuk be és fejtsük le a héját, a megtisztított termést vágjuk apróra! Tisztítsuk meg és vágjuk kis darabokra a zöldségeket, majd a gesztenyével együtt tegyük egy lábosba, és kis lángon, néhány percig kevergetve futtassuk meg az olajon! Öntsük fel az alaplével, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a fehérbort, és takarék lángon kb. 20 perc alatt főzzük készre a levest! Botmixerrel keverjük krémesre! Tálaláskor kevés, kakukkfüves olajon pirított zsemlekockával kínáljuk!
A gesztenyeleves nagy kedvenc Észak-Olaszországban. Sósan és édesen, sokféleképpen ízesítve készítik a nagy szemű – maróniként ismert – gesztenyéből: érdemes kísérletezni.

A cikk és a recept elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.

Képek: canva

search icon