Amikor felidézzük a hulladékmentes életmód kifejezést, akkor sokan a konyhai kamrákat uraló, mindenféle alapanyagokkal teli üvegedények sorait képzeljük el. De hogy az üvegedények iránti megszállottság valóban sokkal jobb-e a bolygónknak, mint a régebbi és kevésbé esztétikus lehetőségek, mint a műanyag, az egy olyan vita, amely eldöntése alaposabb kutatást igényel.
Az üveg 100%-ban újrahasznosítható, és folyamatosan újrahasznosítható minőség- és tisztaságvesztés nélkül. Olyan biológiailag hasznosítható anyagokból készül, mint a homok, a szódabikarbóna, a mészkő, és rendkívül magas hőmérsékletre hevítik, mielőtt a kívánt formába öntenék. Újrahasznosíthatósága miatt az üveg használata csökkenti a kibocsátást és a nyersanyagok felhasználását.
Bár azt gondolnánk, hogy a legtöbb élelmiszeripari üvegtartályból új üvegeket és befőttesüvegeket készítenek, gyakran túl sok a szennyeződés ahhoz, hogy megfeleljenek a gyártási követelményeknek, és ez azt jelenti, hogy gyakran inkább másodlagos termékek, például csempe, beton és tégla előállítására használják fel őket
– írja cikkében a Greenqueen.com.
Az új üveg előállítása szintén nagy kibocsátású folyamat. Nemcsak a végtermék szállítási költségei, hanem a gyártás során használt kemencék is gyakran fosszilis tüzelőanyaggal működnek. Egy kilogramm üveg előállításához alig 1 liter benzinre van szükség. Ha a gyártók 50%-ban újrahasznosított üvegtartalmat használnának az üvegtermékek előállításához, az 10%-os csökkenést eredményezne a benzinfelhasználásban, ami megfelelne annak, mintha évente 400 000 autó kerülne le az utakról.
Az egészség, a természetes és a hulladékszegény életmód hívei már régóta démonizálják a műanyagot, és nem véletlenül. Először is, a műanyag kőolaj alapú, ami egy nem megújuló energiaforrás, a műanyagokat általában folyékony kőolajgázok, földgáz-folyadékok és földgáz kombinációjából állítják elő. Ugyanezek a nem megújuló energiaforrások az üvegházhatású gázok kibocsátásával szennyezik a levegőt, nem is beszélve arról, hogy a kitermelés folyamata gyakran a folyók, a felszín alatti talaj és a vízfolyások veszélyes nyersolajokkal és mérgező iszapokkal való szennyezéséhez vezet. Ugyanakkor a műanyag újrahasznosításának aránya hihetetlenül alacsony, a világon keletkező műanyagnak mindössze 9%-át hasznosítják újra.
A legjobb az, ha már újrahasznosított üveget használunk, amikor csak lehetséges, vagyis ha folyamatosan használjuk újra és újra, mielőtt megszabadulnánk tőle. Ha nincs elég üvegedényünk, nyugodtan használhatunk régebbi műanyag tárolóinkat is. A legfontosabb, hogy próbáljuk meg a lehető legjobban elkerülni az új termékek vásárlás, de ha már muszáj, akkor vegyünk újrahasznosított üveget.
(Forrás: greenqueen.com)