Üzemanyaggá alakítanák a műanyaghulladékot
Üzemanyaggá alakítanák a műanyaghulladékot

A tudósok kifejlesztettek egy olyan módszert, amellyel a műanyaghulladékot és az üvegházhatású gázokat napenergia felhasználásával fenntartható üzemanyaggá alakíthatják át. A Cambridge-i Egyetem kutatói által kifejlesztett rendszer megoldást jelenthet a műanyagszennyezés problémájára, és a körforgásos gazdaság kialakításában is fontos szerepe lehet.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja szerint évente mintegy 300 millió tonna műanyaghulladék keletkezik, ami az emberi lakosság súlyának megfelelő mennyiség. Ennek azonban csak 9 százalékát hasznosítják újra, a többi a hulladéklerakókban halmozódik fel, vagy az óceánjainkat szennyezi.

Az új technológia üvegházhatású gázokat és különböző műanyagot képes két fenntartható üzemanyaggá, szingázzá és glikolsavvá alakítani. Ez az első alkalom, hogy a folyamatot napenergiával működő reaktorral valósították meg

– írja cikkében a Euronews.

A kémiai újrahasznosításhoz, amelynek során a műanyagot üzemanyaggá alakítják, rendkívül magas hőmérsékletre van szükség. Ennek a folyamatnak a magas költségei korábban visszatartó erővel bírt, de ez az új, napenergiával működő rendszer változtathat ezen. A reaktor a szén-dioxidot és a műanyagokat különböző termékekké alakítja át, amelyek aztán számos iparágban felhasználhatók. A CO2 például szingázzá alakul, amely a fenntartható folyékony üzemanyagok egyik fő összetevője, míg a műanyag palackokból a kozmetikai iparban széles körben használt glikolsav lesz.

A kutatók úgy látják, hogy az eredmények révén a műanyaghulladék és az üvegházhatású gázok – a természet két legnagyobb szennyezője – hasznos termékekké alakíthatók. Azt remélik, hogy a Nature Synthesis című folyóiratban ismertetett, napenergiával működő rendszer egy lépés lesz a fenntarthatóbb, körforgásos gazdaságra való áttérés felé.

Más hasonló, napenergiával működő rendszereket is fejlesztenek, de eddig még nem sikerült egyetlen folyamatban újrahasznosítani a műanyaghulladékot és csökkenteni az üvegházhatású gázokat.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon