Új uniós műanyaghulladék-tilalom a láthatáron
Új uniós műanyaghulladék-tilalom a láthatáron

A mini szállodai piperecikkek és az egyszer használatos elvitelre szánt csomagolások kerülnek az új uniós tilalom célkeresztjébe. Az EU most be is tilthatja a miniatűr szállodai piperecikkeket és az egyszer használatos élelmiszer-tartályokat a pazarló csomagolások elleni küzdelemben.

A javaslat része az európai zöld megállapodásnak, egy olyan, az egész EU-ra kiterjedő tervnek, amelynek célja, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátást, elválassza a gazdasági növekedést az erőforrás-felhasználástól, és előmozdítsa a körforgásos gazdaságot.

Európában minden egyes ember évente átlagosan közel 180 kg csomagolási hulladékot termel, a csomagolás az EU-ban felhasznált műanyag 40 százalékát és a papír 50 százalékát teszi ki

– írja cikkében a Euronews.

Ha nem teszünk lépéseket, a műanyag csomagolási hulladék 2030-ra 46 százalékkal nőhet az Európai Bizottság szerint. A csomagolási hulladékra vonatkozó uniós jogszabályok javasolt felülvizsgálata éppen azt célozza, hogy 2030-ra minden csomagolást újrafelhasználhatóvá vagy újrahasznosíthatóvá tegyenek. Cél továbbá, hogy megszabaduljunk a felesleges csomagolástól is.

Az új törvény értelmében betiltanák a szükségtelen csomagolás bizonyos formáit, beleértve az éttermekben és kávézókban fogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos csomagolását, a gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolását, valamint a szállodákban használt miniatűr samponos flakonokat és egyéb miniatűr csomagolásokat.

A fogyasztóknak lehetőségük lenne arra is, hogy bizonyos méretű éttermekben és kávézókban újrafelhasználható csomagolást használjanak. A javasolt intézkedések 2030-ra csaknem harmadával csökkentenék a csomagolásból származó üvegházhatású gázok kibocsátását, ami Horvátország éves kibocsátásának megfelelő csökkenés.

Az átálláshoz szükséges kezdeti beruházások után a gazdasági hatás is várhatóan pozitív lesz. Ha a vállalkozások a megtakarításokat átadják a fogyasztóknak, az európaiak évente átlagosan közel 100 eurót takaríthatnak meg fejenként. Ezt a csomagolási hulladékra vonatkozó javaslatot jelenleg az Európai Parlament és a Tanács vizsgálja.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon