Városzöldítéssel a társadalmi egyenlőtlenség ellen
Városzöldítéssel a társadalmi egyenlőtlenség ellen

A városi növényzet arányának növelése és a meglévő zöldterületek helyreállítása szükséges és jó, azonban az átgondolatlan zöldítés dzsentrifikációs folyamatokat eredményezhet. Az IPCC szerint az úgynevezett zöld dzsentrifikáció előnyben részesíti a gazdag városi lakosokat a városzöldítési projektekben. Amíg a városzöldítés mellé nem társulnak társadalmi és környezeti igazságossági szempontok, addig a piaci viszonyok miatt a magasabb jövedelmű csoportok ki fogják szorítani az egészségesebb és élhetőbb városrészekből az alacsonyabb jövedelmű rétegeket, ami tovább növeli az egyenlőtlenséget és ezeknek az embereknek a kiszolgáltatottságát.

A probléma hazánkban is jellemző, ahol az új, jó minőségű zöldfelületekkel ellátott lakónegyedekben a lakosság leggazdagabb része lakik, míg más, alacsonyabb jövedelmű lakossággal rendelkező városrészek a zöldfelületek hiányától szenvednek. A zöld dzsentrifikáció kivédésével azonban úgy növelhetnénk városaink alkalmazkodóképességét a klímaváltozáshoz, hogy párhuzamosan csökkentjük a társadalmi egyenlőtlenséget és növeljük az emberek fizikai és mentális egészségét.

Éghajlati dzsentrifikáció például amikor egy árvizeknek kitett területről a magasabb jövedelmű lakosság elvándorol, míg az alacsonyabb jövedelmű lakosságnak erre nincs lehetősége. Az újonnan beköltöző lakosok pedig az árvízkockázat következtében csökkenő ingatlanárak miatt szintén szegényebb rétegekből kerülnek ki

– írta Szabó Amanda Imola meteorológus-éghajlatkutató, az ELTE TTK Meteorológiai Tanszék doktorandusza a masfelfok.hu-n.

A zöld dzsentrifikáció során egy alsó- vagy középosztályú környék zöldterületi fejlesztését követően az eredeti lakosságot kiszorítják a nagyobb vásárlóerővel rendelkező új lakosok, akik azért érkeznek erre a területre, mert vonzza őket az új parkok és zöldterületek közelsége. Ennek eredményeként a bérleti díjak és a lakásárak jelentősen megemelkedhetnek, így a legkiszolgáltatottabb csoportok nem tudnak megbirkózni az árakkal, és más, kevésbé vonzó, alacsonyabb életminőségű városrészekbe kell költözniük.

A folyamatra megoldást jelenthetnek az olyan zöldítési projektek, melyek célja továbbra is a környezet minőségének és a közegészségügy javítása a környéken, de anélkül, hogy megváltoztatná annak társadalmi-gazdasági jellegét. További zöldterületek létrehozása és a meglévők karbantartása, helyreállítása elengedhetetlen. Azonban ezek a projektek dzsentrifikációs folyamatokat eredményezhetnek, amelyek kizárják a sérülékenyebb társadalmi csoportokhoz tartozó lakosságot.

(Forrás: masfelfok.hu)

search icon