A városi fák csökkenthetik a nyári hőség okozta haláleseteket
A városi fák csökkenthetik a nyári hőség okozta haláleseteket

Ha a fásítás szintjét az európai átlag 14,9%-ról 30%-ra növelnénk, az 0,4 Celsius-fokkal csökkenthetné a városok hőmérsékletét, ami 39,5%-kal mérsékelné a hőség okozta halálesetek számát – derül ki egy nemzetközi kutatócsoport 93 európai városra vonatkozó, első ízben végzett modellezéséből.

A vezető szerző, Tamara Iungman, a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet munkatársa szerint ez egyre sürgetőbbé válik, mivel Európában egyre szélsőségesebb hőmérsékleti ingadozások tapasztalhatók az éghajlatváltozás miatt.

Már tudjuk, hogy a városi környezetben a magas hőmérséklet negatív egészségügyi következményekkel jár, például szív- és légzési elégtelenséggel, kórházi felvételekkel és korai halálozással

– fogalmazott Iungman.

Csoportja befolyásolni szeretné a politikai döntéshozókat, hogy a városok zöldebbek, „fenntarthatóbbak, ellenállóbbak és egészségesebbek” legyenek, valamint enyhítsék az éghajlati károsodást, mivel a hőséggel kapcsolatos megbetegedések és halálesetek várhatóan még nagyobb terhet jelentenek majd az egészségügyi ellátórendszerek számára a következő évtizedben, mint a hideg hőmérséklet.

A kutatás során a halálozási adatokat használták fel, hogy megbecsüljék az alacsonyabb hőmérsékletből eredő halálesetek potenciális csökkenését a fákkal való nagyobb borítottság következtében. A 2015-ös adatokat alapján úgy becsülték, hogy az abban az évben a magasabb városi hőmérsékletnek tulajdonított 6700 idő előtti halálesetből 2644-et meg lehetett volna előzni a fásítás növelésével.

A fafedettség növekedése leginkább a dél- és kelet-európai városoknak kedvez, ahol a nyári hőmérséklet a legmagasabb, a fafedettség pedig általában alacsonyabb. A romániai Kolozsváron – ahol 2015-ben 100 000 lakosra vetítve 32 volt a legmagasabb a hőség miatti idő előtti halálesetek száma – a fafedettség mindössze 7%. A portugáliai Lisszabonban ez az arány 3,6%, Barcelonában pedig 8,4%. Londonban ez az arány 15,5%, Oslóban pedig 34%.

A tanulmány társszerzője, Mark Nieuwenhuijsen, a barcelonai Globális Egészségügyi Intézet kutatója elmondta, hogy a kutatócsoport azért választotta a 30%-os arányt, mert ez az a cél, amelyért jelenleg sok város dolgozik. Hangsúlyozta, hogy nincs szükség arra, hogy az épületeket lerombolják és parkokkal helyettesítsék, mivel a csapat által vizsgált városok mindegyikében van elég hely több fa ültetésére. Elmondása szerint a fásítás a halálesetek csökkentése mellett számos más egészségügyi előnnyel jár, többek között a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia és a rossz mentális egészség csökkenésével.

Yadvinder Malhi professzor, az Oxfordi Egyetem ökoszisztémával foglalkozó professzora szerint számos tanulmány kimutatta, hogy már a fák látványa és illata is jótékony hatással van az egészségre és a jólétre, valamint növeli a városi biodiverzitást.

(Forrás: The Guardian)

search icon