Az elmúlt évtizedekben a fogyasztók egyre tudatosabban figyelnek arra, hogy helyi, fenntartható élelmiszereket vásároljanak. A borkultúrában azonban annyira nem foglalkozunk ezzel, holott a környezeti hatása ennek a területnek is jelentős.

Franciaországban például a bortermelés a mezőgazdasági területek mindössze 3%-át teszi ki, az ország növényvédőszer-használatának 20%-a mégis a szőlőültetvényeken történik. Az üvegházhatású gázokat a szüreti gépek bocsátják ki, a sok borász által alkalmazott alkoholos erjesztési folyamat melléktermékeként pedig szén-dioxid keletkezik.

A főbb, elismert borcímkék, amelyekre érdemes odafigyelni:

Bio

Az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan a bio borászatok sem használnak szintetikus műtrágyát, növényvédő szereket vagy rovarirtókat a földjeiken. A borkészítési folyamatok organikusak, nem alkalmaznak a természetben nem előforduló szulfitokat a bor tartósításához, és csak minősített bioélesztőt használnak az erjesztéshez. Ez a hivatalos címke széles körben elismert a gazdaságok szigorú tanúsítási eljárása miatt, és megbízható mutatója a borászatokon belül alkalmazott gyakorlatoknak.

Természetes

A meghatározás szerint a természetes borok elkészítésénél a lehető legkevesebb adalékanyagot, vegyi anyagot és technológiai folyamatot használják. A természetes bor a legtisztább formában kizárólag erjesztett szőlőléből készül, ellentétben a hagyományos borokkal, amelyek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, színezéket, stabilizátorokat, sőt állati eredetű adalékanyagokat. Bár nem feltétlenül bio- vagy biodinamikus szőlőből készülnek, sok természetes borász hasonló szabványokat követ, és nem használ vegyszereket. Egy magyar borászat természetes módszereiről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Fenntartható

A „fenntartható” bor egyfajta gyűjtőfogalom, amely alatt többféle minősítés található. A fenntartható borászatok általában csökkentik a hulladék és az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben takarékoskodnak a vízzel, de a választott gyakorlatok a gazdákra vannak bízva. A szempontok között szerepelnek a munkavállalói jogok is.

Hogyan lehet tehát felismerni a valóban környezettudatos borokat?

Sok borszaküzletben külön részleg van a környezettudatos boroknak, ami jó kiindulópont. A tanúsítvány megszerzése azonban gyakran hosszadalmas, költséges és bonyolult folyamat. Érdemes utána olvasni a borászatoknak, mert egyes szőlőbirtokok nem biztos, hogy rendelkeznek elegendő idővel vagy erőforrással ehhez, de ettől függetlenül ugyanazokat az előírásokat követik, mint azok, amelyek tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Forrás (ecowatch)

hirdetés
Planet Budapest 2023 videó
Exit mobile version