5 fenntartható trend az építészetben, amire mindenkinek érdemes felfigyelnie
5 fenntartható trend az építészetben, amire mindenkinek érdemes felfigyelnie

Az aktuális építészeti trendekre legnagyobb hatással a klímaváltozás és az ezzel, illetve a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos, kihívások vannak. Mi az, ami a következő évtizedekben még meghatározza a fenntartható építészetet? 

A fenntartható fejlődés az építészetben azt jelenti, hogy a terek tervezésénél, építésénél és használatánál elsősorban a jövőre gondolunk. Fő céljai közé tartozik a társadalmi igények kielégítése, barátságos viszony a természeti környezettel és a piaci versenyképesség megőrzése.

A fenntartható építészet ökológiai szempontból elsősorban a természeti erőforrások védelmét, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, a negatív környezeti hatások redukálását, és helyben előállított, másodlagos nyersanyagokat tartalmazó környezetbarát építőanyagok felhasználását jelenti. 

A fenntartható építészet társadalmi és gazdasági nyereségei

Ami a gazdasági kérdéseket illeti, versenyképes és kedvező beruházási költségek biztosításáról van szó. A fenntartható építészet nem csak a környezet számára hasznos – a magasabb beruházási költségek ellenére kisebb befektetési kockázat jellemzi, többek között amiatt, hogy kisebb a kihasználatlanság veszélye, alacsonyabbak az üzemeltetési költségek, vagy magasabb a piaci érték, aminek révén a végfelhasználókat egy sor kedvezmény illeti meg.

Ami a társadalmi igényeket illeti, a fenntartható építészetnek elsősorban az épületeket felhasználók és a környezet felé kell barátságosnak lennie. A fenntartható építészet a fenntartható építőiparral szorosan összefüggő fogalom. 

A fenntartható építészet szabályainak figyelmen kívül hagyásával tervezett épület nem fog megfelelni a fenntartható építőipar fent említett kihívásainak. Mi jellemezze az ilyen szabályok szerint készített projekteket: használati komfort, alacsony, legjobb, ha zéró emisszió, a hőveszteségeket minimalizáló, egyszerű forma, gazdaságilag elérhetőség és alacsony negatív hatás a természeti környezetre.

Vegyük hát sorra a legérdekesebb építészeti trendeket!

5 fenntartható trend az építészetben, amit mindenkinek érdemes megismernie

Az egyre népszerűbbé váló rengeteg trend közül szerintünk az 5 legfontosabbat választottuk ki, olyanokat, amelyekre mindenképpen érdemes figyelmet szentelni. Ezek:

1. Zöldterületekkel szimbiózisban élő épületek

Jelenleg az új épületek túlnyomó többségénél prioritás az energiatakarékos, főként pedig környezetbarát megoldások alkalmazása. Ennek megfelelően a zöldterületeket úgy tervezik meg, hogy korlátozzák a napsugarak hatását, és ne engedjék meg a belső terek, szabadidős területek túlzott felmelegedését. 

Továbbá – az ültetett növények gyökérrendszere és levélzete révén – törekednek a víz megtartására. Ennek az elvnek a kiterjesztését jelentik az esőkertek, amelyek segítenek még több vizet megtartani. Az épületek homlokzatára olyan rendszerek kerülnek fel, amelyek erősítik a szén-dioxid elnyelését a környezetből. Az energiafogyasztás további csökkentése érdekében a köztereken LED és fényvezetős rendszereket, napelemeket helyeznek el.

Circle Wood House Ulatowski, Izabelin, Lengyelország – Fotó: Paweł Ulatowski

2. Környezetbarát, autómentes lakótelepek és negyedek 

A trend – amely válasz a városok fokozódó térhódítására (urban crawl) – fő célja az, hogy a közösségi közlekedés révén csökkentse az emberek függését az autóktól. Ennek eredményeként olyan lakásokkal, munkahelyekkel és középületekkel sűrűn beépített negyedek jönnének létre, amelyek egyszerre biztosítanák a lakhatást, munkát és a szabadidő eltöltését. 

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a lakóknak nincs szükségük autóra ahhoz, hogy lokális közösségükben bárhová eljussanak. Mi több, a trend feltételezi, hogy egy lakó sem lakhat ötpercnyi sétánál messzebb egy bolttól vagy alapvető szolgáltatások helyétől.  A gyalogos közlekedés aktív promóciójának egyik módja – amivel csökkenthető az autók szerepe a városokban – az lehet, hogy pl. a garázsokat a házak mögött vagy külön fasorokban helyezik el. 

3. Az épületek hűtésének természetes módjai

A modern, fenntartható építészetben eltérünk a kizárólag mechanikus HVAC rendszerek alkalmazásától. Ehelyett, az érvényes trendeknek megfelelően a belső terek hűtésének és szellőztetésének természetes módszereit kell előnyben részesíteni. Ezen a túlmelegedés megakadályozását célzó különféle intézkedést kell érteni. Ilyen pl. a napsugárzás hatása elleni és a magas külső léghőmérséklet elleni védelem. A legújabb megoldások egyike a hő termikus masszában való elnyelése és tárolása (beleértve a víz hasznosítását). 

4. Környezetbarát nyersanyagok hasznosítása

A házak és irodák építéséhez felhasznált nyersanyagok és anyagok is rendkívül fontosak. Az általuk kínált előnyök vezettek oda, hogy használatuk a fenntartható építészet egy sajátságos trendjévé vált. A környezetbarát szigetelő- és építőanyagoktól kezdve, egészen az energiatakarékos nyílászárókig – minden választásnak óriási jelentősége van abban, hogy az épület milyen módon fog hatni a környezetére.

mondja Béres Balázs műszaki tanácsadó az Aluprof cégtől

5. Irodai terek adaptálása lakások céljaira

Nem is annyira az új épületek építése, inkább a régi épületek rekonstrukciója, rendeltetésük megváltoztatása, hőtechnikai modernizálása vagy környezetbarát megoldásokkal való kiegészítése áll leginkább összhangban a fenntartható építészet elveivel.  A felsorolt tevékenységek során fellépő emisszió határozottan kisebb, mint egy új épület felhúzásával kapcsolatos kölcsönös energetikai összefüggések és veszteségek egész láncolatának hatása.

Miközben egyre népszerűbbé válik a távmunka, várható, hogy a közeljövőben túlkínálat fog jelentkezni az irodai terekben. Ne feledjük, hogy eközben Európa lakáshiánnyal küzd. Az irodaépületek általában nagyon kedvező fekvésűek, jó tömegközlekedéssel, és kiépített szolgáltatási infrastruktúrával. 

Az irodák rendszerint egyben nagyon jól megvilágított terek, és nagyrészt klimatizáltak. Ez az oka annak, hogy a fenntartható építészetben egyre népszerűbb trend a tágas, loft stílusú lakások kialakítása a már meglévő irodaépületekben.

Építsünk jobb helyeket

A klímaváltozás a beruházási folyamat minden résztvevőjétől megköveteli az épületek tervezésének, felépítésének és használatának felelősségteljes megközelítését. Az egyre erősebb ökológiai nyomás miatt, egyedüli helyes útnak a fenntartható építészet tekinthető, amely lokális és globális szinteken egyaránt reális választ ad a sürgős rendszerszintű korrekciókra. Csak így érhető el, hogy a jövendő nemzedékekre egy olyan világot hagyjunk, amelyben mi magunk is szívesen élnénk.

Borítókép: Circle Wood House Ulatowski, Izabelin, Lengyelország, Paweł Ulatowski –Fotók a cikkben: Adobe Stock

search icon