Sokkal veszélyesebb a madarakra az ablaknak csapódás, mint ahogy eddig gondoltuk
Sokkal veszélyesebb a madarakra az ablaknak csapódás, mint ahogy eddig gondoltuk

A nagy üvegfelületek igazi madárgyilkosok ugyan, de a közhiedelemmel ellentétben nem a felhőkarcolók felelősek a legtöbb áldozatért – derült ki egy frissen publikált amerikai kutatásból, ami az ütközést még átvészelő madarak túlélési esélyeit vizsgálta.

Korábban az épületeknél talált elpusztult madarak száma alapján próbálták megbecsülni, hogy mennyi áldozatot szedhet az ablaknak repülés, de a mostani kutatásban a kórházba kerülő madarak túlélési esélyeit is számításba vették.

Mint kiderült, a sérült madarak 60 százaléka később elpusztult az ütközés következtében, ez pedig azt is jelenti, hogy az áldozatok száma a duplája lehet annak, mint amit eddig feltételeztek. Dustin Partridge, a kutatás eredményeit rögzítő tanulmány vezető szerzője szerint ez viszont nem jelenti azt, hogy a kórházakban rossz munkát végeznének, vagy felesleges lenne ápolni a sérült madarakat, csak azt, hogy az ablaknak csapódás általában nagyon súlyos sérülésekkel jár.

Partridge-ék csak az Egyesült Államokban végeztek kutatásokat, de a trendek nagy valószínűséggel mindenhol érvényesek. A keleti partvidéken végzett felmérések szerint a legtöbb áldozatot a családi házak és a hétköznapi épületek szedik: a madarak nappal a visszatükröződés miatt repülnek neki az ablakoknak, éjszaka viszont a fényszennyezés jelent problémát.

Partridge szerint a balesetek többsége könnyen megelőzhető lenne, ha az emberek napközben elhúznák a sötétítőfüggönyt, éjszakára pedig lekapcsolnák a lámpát. Ez önmagában viszont még nem oldaná meg a fényszennyezés ennél sokkal nagyobb problémáját: az éjszaka vándorló fajokat akár öt kilométerről is eltéríthetik a fények, a madarak pedig csapdába eshetnek a lámpák körül, és míg keringenek körülöttük, nekiütközhetnek a környező épületeknek.

Forrás: Qubit
Kiemelt kép: Canva

search icon