Magashegységekből a medencébe: téli madárvendégeink, amelyekkel várakban is találkozhatsz

Magashegységekből a medencébe: téli madárvendégeink, amelyekkel várakban is találkozhatsz
Magashegységekből a medencébe: téli madárvendégeink, amelyekkel várakban is találkozhatsz

Magashegységekből érkeznek a magyar várakba, kőfejtőkbe és más sziklás élőhelyekre a havasi szürkebegyek és a hajnalmadarak. Mindkét faj tollazata igen szép, látványos, különösen a szürkebegy pedig akár meglepően szelíd is lehet.

Sokféle madár, sokféle vonulás

A madaraknak nemcsak az éneke és a megjelenése, hanem a vonulási stratégiája is sokféle. Egyes fajok hosszútávú vonulók, mások csak kisebb távolságokat tesznek meg; vannak, amelyek sokat kóborolnak, és olyanok is, amelyek életük nagy részét egy-egy térségben töltik. Bizonyos magashegységi fajok úgynevezett vertikális vonulók: ahelyett, hogy átmenetileg másik kontinensre költöznének, egyszerűen lejjebb ereszkednek, alacsonyabb fekvésű helyekre vándorolnak.

Magashegységekből a medencébe

Ilyen stratégiát követ a havasi szürkebegy és a hajnalmadár. Egyikük sem költ Magyarországon, átvonulóként és téli vendégként azonban minden évben felbukkannak viszonylag kis számban, elsősorban a középhegységeink területén. Az ősz második felétől kora tavaszig láthatók hazánkban.

A hajnalmadár gyakori vendég itthon is.
Kép: canva

Várak, kőfejtők és betonrengeteg

A két faj igen hasonló élőhelyeket kedvel, rendszeresen megjelennek ugyanazokon a helyeken, ott, ahol költőhelyükhöz hasonló körülményeket találnak. Lévén sziklai fajok, hozzánk érkezve is a természetes sziklaalakzatokat, a várakat és várromokat, valamint a kőbányákat keresik fel leginkább. Mivel a városok is hasonlítanak a kőtengerekhez, az igazán meredek, gyakorlatilag függőleges sziklafalakat kedvelő hajnalmadár egyedei időről időre felbukkannak épített környezetben is. Az esztergomi Bazilika és Budapest tömbházai rendszeresen átmeneti élőhelyként szolgálnak számukra, így volt ez a pécsi magas házzal is, míg le nem bontották.

A havasi szürkebegy is átvonuló.
Kép: canva

A havasi szürkebegy is kedveli a meredek sziklafalakat, de inkább ezek kisebb peremein táplálkozik. Előszeretettel fogyaszt gyommagvakat, a sziklaperemeken kívül várudvarokon is láthatjuk magányos egyedeit vagy kisebb csapatait. Mivel ezek a madarak nemritkán olyan helyekről érkeznek, ahol még nem volt dolguk vagy rossz tapasztalatuk az emberrel, nem félnek, akár egy-két méterre is közel engedik magukhoz az embert. A hajnalmadár legtöbbször egyedül kerül szem elé, pillangószerű röpte és fantasztikus szárnymintázata egyedülálló.

A várakat, várromokat is kedvelik.
Kép: canva

Ha havasi szürkebegyet vagy hajnalmadarat észlelnél, a fotóval ellátott adatot (a képnek nem szükséges kifejezetten jó minőségűnek lennie) feltöltheted a birding.hu honlapra.

search icon